26 Април 2024 г. Петък

Станишев призна победата на ГЕРБ, чака мръсни номера

2011-11-12 17:02:13

"Не може да си затворим очите, че ГЕРБ е първа политическа сила. Имат повече областни центрове и съветници от БСП. Преобладават решително в най-големите градове. Това е така." Това признание на изборната победа на ГЕРБ направи лидерът на БСП Сергей Станишев по време на заседанието на Националния съвет на партията.

По думите му на тези избори ГЕРБ са спечелили повече власт и контрол за сметка на по-слабото представяне на други партии, а БСП като цяло е запазила досегашните си позиции в местната власт.

Червеният лидер обаче каза, че не може да поздрави ГЕРБ с победата заради хаосa и съмненията за манипулации на вота и зададе въпроса как биха изглеждали резултатите, ако изборите бяха честни.

"Ако изборите бяха честни, щяхме да сме победители в Смолян и във Велико Търново, а новият президент и вицепрезидент нямаше да се казват Плевнелиев и Попова", заяви Станишев. ГЕРБ са спечелили изборите, но са загубили моралния императив на управлението". По думите му една трета от гласувалите за партията на Бойко Борисов на парламентарните избори през 2009 г. са оттеглили подкрепата си, докато доверието в БСП дори се разширява и именно левицата е припозната като реална алтернатива на ГЕРБ.

Той заяви, че БСП ще се бори за самостоятелен успех на следващите избори. Според него е възможно партията да спечели следващи избори, да е първа политическа сила, но да остане в опозиция, ако прецени, че сътрудничество с други формации е "недопустим компромис".

 

Станишев изтъкна, че ГЕРБ ще направи всичко, за да предотврати възможността БСП да се превърне в първа политическа сила до следващите избори. По думите му партията на Борисов ще използва всякакви средства, защото "за ГЕРБ няма прегради".

В коментар на изказването на Георги Първанов, който вчера заяви, че след връщането си в БСП ще седне на последния ред на конгреса на партията, за да усети атмосферата и разкритикува левицата за липса на реформи, днес Станишев го покани да заеме първите редици.

"Да заповяда на първия ред", лаконичен бе лидерът на БСП.

Той допълни, че Първанов е президент до 23 януари догодина и затова не смята да влиза в партийни диалози с него. Станишев каза, че вече две години доста последователно се извършва промяна в партията и това ще продължи и с кадрови промени, където са необходими.

Относно подкрепата на ДПС на балотажа той заяви, че три четвърти от избирателите на движението са подкрепили кандидатпрезидентската двойка на БСП. По думите му тази подкрепа не е била решаваща.

"Няма защо да се срамуваме от подкрепата на легитимна политическа сила. Тя бе заявена официално и открито", допълни той пред съпартийците си.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати