18 Април 2024 г. Четвъртък

Робот ще обхожда района на взривилия се склад

2011-11-12 17:01:06

Робот и безпилотни летателни апарати ще извършат обследвания на складовете при севлиевското село Ловнидол в утрешния ден, съобщи МВР.

В момента районът около складовете е отцепен в радиус от 2 километра, а експлозиите, които започнаха към 9,00 часа сутринта все още не са спрели. Честотата на взривовете обаче намалява и те вече са на около 15-20 минути, но все още се чуват в радиус от около 30 километра.

Няма жертви и пострадали хора, а по данни на полицията не са нанесени материални щети в района на инцидента. В момента не се налага евакуация на живеещите в околността. Замерванията на въздуха показват, че всички стойности на замърсяванията са в рамките на допустимото.

 

Тази сутрин бяха евакуирани двама души – охранители на конна база в района на складовете.

В хранилището, което се взриви днес в района на бившите артилерийски складове край Ловнидол, е имало над 3000 касети с боеприпаси и снаряди за противотанкови оръжия, каза кметът на Севлиево Иван Иванов. 

Частната фирма, чиято собственост са складовете, е внесла боеприпасите от Чехия по външнотърговски договор. Фирмата, лицензирана по съответния ред, след проверка ги реализира извън страната, се посочва в съобщение на МВР. По-рано се появи информация, че снарядите са били предназначени за унищожаване, което вече е трябвало да бъде извършено.

От МВР уточняват, че складовете са купени през 2008 г., били са ремонтирани и отговарят на всички норми за безопасно съхранение на взривни вещества и боеприпаси.

Разследването на причините за взривовете може да започне най-рано 24 часа след спирането на експлозиите, когато в помещенията ще влязат екипи на ДОТИ, допълват от полицията.

В следващите 2-3 дни в зоната за сигурност около складовете няма да се допускат граждани и моторни-превозни средства.

Създаден е кризисен щаб с представители на местната власт и полицията, под ръководството на областния управител на Габрово. На мястото са и главният секретар на МВР и министърът на отбраната.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати