28 Март 2024 г. Четвъртък

Българи, пропаднали в ада

2011-11-12 09:53:16

Те идват в Германия с надеждата, че в тази образцова страна честният труд се възнаграждава с честно заплащане. Но надеждите им биват бързо попарени - от безскрупулни мошеници. Има ли кой да помогне на измамените българи?

"Не можем да се оплачем от липса на работа", казва Дорит Комитовски. Тя е юристка и доскоро е имала собствена адвокатска кантора във Франкфурт на Майн. Сега работи в Берлин - в така нареченото "Бюро за консултация на командировани работници". Тази заплетена формулировка означава всъщност помощ за закъсали българи, които работят в Германия.

"Ами, осъдете ме!". За жалост обаче работниците не знаят какви са им правата", обяснява Дорит Комитовски.

Германският "рай"

По принип германският пазар на труда е затворен за неквалифицирани работници от България и това ще остане така по всяка вероятност чак до 2014 година. По силата на двустранни споразумения обаче български фирми изпращат работници в Германия - най-вече като чистачи, болногледачи и строителни работници.

Повече български роми и турци, дошли в Германия, се насочват към строежите. Най-лесният начин за осигуряване на легален труд е регистрирането на еднолична фирма, която се наема от подизпълнители по строежите. "Не рядко обаче тези хора се озовават в ада, вместо в рая""">"Младо семейство живя цяла зима в колата си, защото остана без пари. Срещнахме ги пред един магазин, където се събираха българи. В крайна сметка това семейство така и не можа да си получи парите. Има и случаи на деца, чиито родители работят единият в Испания, другият - в Швейцария, а те са на улицата в Германия", разказва Дорит Комитовски.

На улицата и без пукната пара

Българските роми, които започват работа в Германия, не само че не знаят какви са правата им, но и често нямат понятие какво подписват, защото са неграмотни. Така те стават лесна плячка за измамниците, регистрирани иначе легално като германски фирми за подизпълнителни дейности в строителството.

Собствениците на тези фирми са обикновено турци. И понеже идващите от България работници не знаят немски, те често само си стискат ръцете с турските си работодатели, вместо да подпишат договор. След месец-два обаче се озовават на улицата без пукната пара, разказва Дорит Комитовски.

Берлинското бюро за консултации, в което работи Дорит Комитовски, се опитва да помага на измамените най-вече с информация за това как могат да си получат заработените пари. В повечето случаи работниците нямат здравни и социални застраховки. Не знаят, че трябва да си записват изработените часове, не знаят дори точното име на работодателя си.

За такива хора бюрото за консултации е единственият им шанс. Подобни информационни бюра има и в други германски градове, например във Франкфурт и Хамбруг. Финансира ги германската държава. С една цел - да пресече измамите и да измъкне потърпевшите от мизерията.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати