19 Април 2024 г. Петък

Президентът за изборите - политиката умря, телевизорът победи хладилника

2011-11-12 09:35:22
Президентът Георги Първанов обвини управляващата партия ГЕРБ, че е машина за печелене на избори и констатира, че "телевизорът победи хладилника"Хладилникът ще победи телевизора. В тази борба винаги печели хладилникът, защото хората започват да мразят телевизора, разбирай Бойко Борисов, след като няма какво да ядат".
На свиканата днес пресконференция по повод отминалите избори "2 в 1" Първанов коментира, че на този вот е умряла политиката.

"Виждаме, че силни са тези, които владеят добре технологията на изборния процес. Това беше състезание на технолозите, а не надпревара на личности, на програми, на политики. ГЕРБ показа мускули" добави той.

ГЕРБ се изгради като ефективна машина за избори, основаваща се на система от йерархии, зависимости, икономически мотиви, която създава мрежа за печалба на избори, каза още Първанов.

"ГЕРБ не доказа, че може да управлява добре, но показа, че може да печели избори", добави той. И в стила на други политици и наблюдатели постави въпроса за "дългосрочната цена, която ще плаща демокрацията у нас".

Както по-рано каза и лидерът на ДПС Ахмед Доган, Първанов обяви, че изборите са показали, че демократичния процес у нас не е необратим.

Ябълката на властта не пада сама

Според Първанов опозицията не е била припозната като алтернатива на тези избори. Хората все още не свързват надеждите си за по-добро бъдеще с други партии, допълни той.

Не се сбъднаха прогнозите, че управлението ще се срине след Бойковата зима, не се състоя автоматичното преливане на гласове към други партии, каза още Първанов. И критикува лидерите на тези партии, че най-накрая трябва да разберат - "като стоят под дървото, ябълката на властта няма сама да им падне отгоре".

Изборният кодекс - пак наново


Президентът се обяви за нов изборен кодекс, защото "остава съмнението за безпардонна преднамереност, целяща победата на една партия". И напомни за предложенията си отпреди повече от три години - регистър на избирателите, постоянна изборна администрация, смяна на режима за застъпниците, завишени санкции за купуване на гласове, прозрачност на финансирането на кампаниите, в т.ч. и за платените публикации в медиите.

Той критикува, че в изборния процес ключова фигура е станал вътрешният министър. Такъв случай в историята няма, възмути се той. Едва в отговор на въпрос посочи, че политическата отговорност за провеждането на изборите и този характер на кампанията е на министър-председателя и лидер ГЕРБ Бойко Борисов.

Първанов акцентира и на формите за пряк натиск, които стават все по-разнообразни, по-трудно уловими, масовото пропагандно въздействие и комуникативните предимства на управляващите, което си казало думата.

Риск от преяждане с власт за ГЕРБ
"Понеже споменахте и правителството на националното единство - нека когато приемаме едно или друго политическо решение, нека когато се случва нещо от страна на политиците, когато предприемат едно или друго действие, да мислят, че може да ни се наложи да седнем на една маса и да търсим и такъв вариант или сходен, близък до този вариант. Може да не е правителство на националното единство, да не дава Господ на националното спасение, но при всички положения непопулярните мерки, които трябва да предприеме това правителство, трябваше да ги предприеме много отдавна, се нуждаят от една разширяваща се обществена и политическа подкрепа, а се случва точно обратното. " Това обяви Първанов в отговор на въпрос на журналист от гръцка информационна агенция, който спомена новото гръцко правителство.
"В резултат на недалновидни силови действия имаме стесняване на тази подкрепа, имаме елементи на остра конфронтация между основните играчи на политическото поле. Това не е гаранция за добър, конструктивен и работещ политически диалог. Не е гаранция за стабилно управление", допълни Първанов.

Президентът прогнозира, че от победата на ГЕРБ следва концентрация на нови властови, медийни и икономически ресурси за нови политически битки. Това се отнася за редица институции, за местната власт, където нямам съмнение, че ще се действа безкомпромисно, смята той. Ще продължи процесът за подчиняване на бизнеса с всички възможни, в т. ч. и силови методи, каза още Първанов и отбеляза, че това не прави сигурна победата на ГЕРБ.

Той прогнозира и "преяждане с власт" за ГЕРБ, защото макар това да не е първата партия, която печели всички избори, "тук виждам най-ясно, най-крайно изразен стремежът всички решения да бъдат партийно изгодни". Моделът "Румяна Желева" се възпроизвежда на всички възможни нива и тук е заложен рискът от "преяждането с власт", коментира той.

Първанов отново разви тезата си за националното съгласие. Трябва да си дадем сметка, че кризата, която идва с нова сила от Европа няма да ни подмине, каза той. Това, че бюджетът се сменя от днес за утре - безпрецедентен знак също - идва да покаже, че е необходима нова обществена и политическа консолидация, смята президентът. Добави, че в Европа на една маса сядат непримирими с десетилетия противници и затова трябва да се види кои са параметрите на диалога и на възможното съгласие между участниците в българската политика и в гражданското пространство.

Докога ДПС ще е универсалният виновник

На въпрос дали подкрепата на ДПС за кандидат-президента на БСП Ивайло Калфин се е оказала мечешка услуга, Първанов посочи, че такъв анализ не е правил. Върна се през 2006 г., когато ДПС го подкрепи за втори мандат и коментира, че тази подкрепа не е била решаваща, но е била важна, за да не се стига да етническа конфронтация.

"ДПС отдавна не е във властта. Не знам докога ще служи като универсално оправдание, като универсалния виновник", коментира още той.

В отговор на въпрос за срещата му със зам.-председателя на ДПС Лютви Местан, огласена от премиера Бойко Борисов, президентът каза, че са говорили по проблемите с финансирането на духовната сфера и БАН. Говорихме и за културното многообразие - темата на заседание на ЮНЕСКО в Париж, в което той участва 2 ноември. "С г-н Местан може да се водят много, разнообразни и интересни разговори, защото разликата между г-н Местан и много други е в една или няколко библиотеки прочетени книги", коментира още Първанов.

"Позволете ми на дребни закачки и инсинуации да не отговарям", каза Първанов на въпрос имало ли е алианс между него и ДПС на изборите. "Приляга на човека, който е на върха на изпълнителната власт, да дава друг тон за дебат, когато върви дебатът за бюджета, тогава, когато имаме нужда от нов пакет от антикризисни мерки. В българската политика е така – когато не можеш да води същински управленски дебат – измисляш противник, вкарваш го в схема", заяви Първанов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати