Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Януари 22
Начало arrow Икономика arrow Трайков не изключва Бюджет 2012 да бъде орязан още

Трайков не изключва Бюджет 2012 да бъде орязан още

  Print E-mail
2011-11-12 09:32:55
източник: dnevnik.bg

"Между първо и второ четене Бюджет 2012 г. може да стане още по-консервативен - т.е. да се намалят допълнително парите на някои от министерствата", това каза по "Дарик радио" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него случилото се през последните две години е доказателство, че изработването на консервативни бюджети е било правилен ход на правителството.
 
Трайков посочи, че ставащото през последните няколко месеца е надминало и най-песимистичните сценарии на кабинета. В отговор на въпрос министърът каза, че и през следващата година страната ще разчита на износа, за да си гарантира финансова стабилност.
 
Трайков все пак уточни, че вероятно ръстът в експорта няма да е толкова голям колкото тази година. Трудностите на Италия и Гърция също могат да имат негативно отражение върху износа, тъй като във всяка от страните продаваме продукти за над 1 млрд. евро, при общо15 млрд. евро приходи от износ.
 
Министърът опроверга твърденията, че темпът на нарастване на експорта се забавя през тази година, като за първите 9 месеца на годината той е с 37% по-висок в сравнение с миналата година. Ръстът за цялата 2010 г. спрямо 2009 г. е 33%.
 
Икономическият министър прогнозира, че кредитирането като цяла ще се свие. "Въпреки че има условия и за намаление на лихвите, има и много други, които водят към другата посока" допълни Трайков.
 
Запитан за ситуацията в Гърция министърът каза, че остава на позицията си, че при спасяването на страната не трябва тя да се ползва от някакви специални условия или да се взимат решения, в противоречие с действащите в момента норми в ЕС.

"Не завиждайте на гърците. За тях следващата година ще бъде много тежка", заяви Трайков. Той определи като "щастие в нещастието" увеличаването на депозитите на гръцки граждани у нас и пререгистрирането на фирми от Гърция в България.
 
Същото определение Трайков направи и за прогнозите на Брюксел за икономическото развитие на Европа, тъй като за България прогнозата бе намалена доста по-малко в сравнение с останалите страни.
 Обикновено тези, които чертаят лоши прогнози за България, после имат проблеми. Вижте дълга на Япония".
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Изоставаме съществено от Румъния и от другите страни от Източна Европа. Това обяви макроикономистът проф. Ганчо Ганчев, който е преподавател в Югозападния университет."Има ...
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?