27 Април 2024 г. Събота

Трайков не изключва Бюджет 2012 да бъде орязан още

2011-11-12 09:32:55
"Между първо и второ четене Бюджет 2012 г. може да стане още по-консервативен - т.е. да се намалят допълнително парите на някои от министерствата", това каза по "Дарик радио" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него случилото се през последните две години е доказателство, че изработването на консервативни бюджети е било правилен ход на правителството.
 
Трайков посочи, че ставащото през последните няколко месеца е надминало и най-песимистичните сценарии на кабинета. В отговор на въпрос министърът каза, че и през следващата година страната ще разчита на износа, за да си гарантира финансова стабилност.
 
Трайков все пак уточни, че вероятно ръстът в експорта няма да е толкова голям колкото тази година. Трудностите на Италия и Гърция също могат да имат негативно отражение върху износа, тъй като във всяка от страните продаваме продукти за над 1 млрд. евро, при общо15 млрд. евро приходи от износ.
 
Министърът опроверга твърденията, че темпът на нарастване на експорта се забавя през тази година, като за първите 9 месеца на годината той е с 37% по-висок в сравнение с миналата година. Ръстът за цялата 2010 г. спрямо 2009 г. е 33%.
 
Икономическият министър прогнозира, че кредитирането като цяла ще се свие. "Въпреки че има условия и за намаление на лихвите, има и много други, които водят към другата посока" допълни Трайков.
 
Запитан за ситуацията в Гърция министърът каза, че остава на позицията си, че при спасяването на страната не трябва тя да се ползва от някакви специални условия или да се взимат решения, в противоречие с действащите в момента норми в ЕС.

"Не завиждайте на гърците. За тях следващата година ще бъде много тежка", заяви Трайков. Той определи като "щастие в нещастието" увеличаването на депозитите на гръцки граждани у нас и пререгистрирането на фирми от Гърция в България.
 
Същото определение Трайков направи и за прогнозите на Брюксел за икономическото развитие на Европа, тъй като за България прогнозата бе намалена доста по-малко в сравнение с останалите страни.
 Обикновено тези, които чертаят лоши прогнози за България, после имат проблеми. Вижте дълга на Япония".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати