25 Април 2024 г. Четвъртък

Брюксел: Икономическият растеж на ЕС спря, рискът от рецесия е реален

2011-11-11 08:54:49
Силно влошеното доверие заради дълговата криза в еврозоната се отразява на инвестициите и потреблението, забавеният ръст на световната икономика пречи на износа, а спешно наложилата се бюджетна консолидация е тежест върху вътрешното търсене. Това заяви еврокомисарят по икономическите и парични въпроси Оли Рен, представяйки есенната икономическа прогноза за периода 2011—2013 г. на Европейската комисия, предаде пресслужбата на институцията.

"Икономическият растеж в Европа достигна мъртва точка и възникна риск от нова рецесия. Въпреки че в някои държави членки заетостта се увеличава, в ЕС като цяло не се очаква осезаемо подобряване на положението", подчерта Рен.

Предвид очаквания слаб растеж на БВП според основния сценарий рискът от рецесия е реален, гласи прогнозата на Еврокомисията. Основните рискове са свързани с безпокойство по отношение на държавния дълг, финансовия сектор и световната търговия. От друга страна може да се очаква по-бързо от предвижданото възвръщане на доверието, което би освободило потенциал за по-ранно от очакваното възстановяване на инвестициите и потреблението на домакинствата, смята Брюксел.

Прогнозите за годишния ръст на БВП за 2012 г. са за 0.6% в ЕС и 0.5% в еврозоната, а за 2013 г. - 1.5% в ЕС и 1.3% в еврозоната. "Няма да има група държави членки, които да останат незасегнати от очакваното забавяне на икономическия растеж, но стойностите за всяка една от тях ще продължат да варират", отбеляза Брюксел.В момента за текущия и следващите тримесечни периоди се очаквастагнация на БВП. Перспективите започнаха да се влошават от лятото, обелязва Еврокомисията. Кризата с държавния дълг на страните от еврозоната се разпростря, като инвеститорите насочиха вниманието си и към устойчивостта на държавния дълг при държавите извън ЕС, а развитието на световната икономика от своя страна също забави темп.

Брюксел очаква през прогнозирания период предприятията да отложат или отменят инвестициите си. Според доклада домакинствата ще потребяват в разумни граници на фона на продължаващите усилия на определени държави членки да намалят високата си задлъжнялост. Банките вероятно ще ограничат кредитирането, което допълнително ще спъва динамиката на инвестициите и потреблението.

Очаква се към средата на 2012 г. съвкупното въздействие на приетите през последните месеци мерки за намаляване на несигурността, породена от кризата, да се усети реално. Това от своя страна може да доведе до постепенно възобновяване на отложените инвестиции и потребление.

Увеличаването на заетостта се очаква да спре през 2012 г., като в прогнозния период се очаква запазване равнището на безработицата. Еврокомисията обаче подчертава, че ситуацията на пазара на труда се различава значително в отделните страни от ЕС.

Понастоящем за 2011 г. се очаква бюджетният дефицит на ЕС да бъде 4.7% от БВП, а в еврозоната – 4.1% от БВП. За 2012 г. прогнозните равнища са съответно 3.9% в ЕС и 3.4% в еврозоната.Според Брюксел 2011 г. е тази година, в която от стабилизиране на публичните финанси се премина към консолидирането им. Техническите допускания за запазване на политиката биха могли да имат по-голямо въздействие върху прогнозата от обичайното. Според тях отношението на съвкупния дълг към БВП ще достигне в ЕС връхна точка от около 85 % през 2012 г. и ще се стабилизира през 2013 г., а в еврозоната - ще продължи леко да нараства в рамките на прогнозния период, надхвърляйки 90% през 2012 г.

Цените на енергията бяха основният двигател на инфлацията през 2011 г., се отбелязва в доклада. Тъй като се очаква те постепенно да намалеят, номиналната инфлация следва да бъде сведена до под 2% през 2012 г. "Запазването на бавен темп на растеж няма да значителен позволи ценови натиск, а нарастването на заплатите от своя страна също би следвало да е скромно", прогнозира Еврокомисията.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати