26 Април 2024 г. Петък

Нова линя на бедност и по-висока минимална заплата приема кабинетът

2011-11-09 07:22:09

Нов размер на линията на бедността, увеличение на минималната работна заплата с 20 лв. от 1 май догодина. Това са част от темите, които ще обсъжда Министерският съвет на днешнот оси редовно заседание.

Макар и да не е включено в дневния ред на министрите, най-вероятно ще се обсъжда и идеята на вицепремиера Симеон Дянков за вдигане на възрастта за пенсиониране с една година от 1 януари 2012-а.

Линията на бедността е измерителят, който покрива минималните жизнени потребности на човек. Досега нейният размер беше 211 лева, а новата й стойност е увеличена с 25 лева.

На тристранния съвет миналата седмица синдикати и работодатели се съгласиха минималната работна заплата да се увеличи от 270 на 290 лева от 1 май, вместо от 1 април. Аргументът на вицепреимера Дянков беше, че за 6 месеца ще се види ефекта от последното пивишение на минималната работна заплата, което стана от 1 октомври тази година. Синдикатите приеха това като жест към работодателите. 

В рамките на деня се очаква дебат и по идеята за вдигане на възрастта за пенсиониране с една година от януари догодина. Неин автор е вицепремиерът Дянков, който смята, че това ще осигури повече средства за пенсии. Дянков защитава идеята си с аргумента, че хората желаят да работят по-дълго.

Според сега действащите текстове в Кодекса за социално осигуряване от следващата година започва плавното увеличаване на осигурителния стаж с по четири месеца на година, а възрастта ще започне да се увеличава от 2021 г.

Промени в Закона за опазване на околната среда и в Закона за физическото възпитание и спорта са записани в предварителния дневен ред за днешното заседание на кабинета.

Очаква се министрите да дадат разрешение за пребиваване на научно-изследователски специализиран геофизичен кораб, плаващ под руски флаг, в изключителната икономическа зона на България, в периода от 10 ноември до 10 декември тази година, за завършване на комплексни научни изследвания във връзка с реализация на проекта "Изследване на дълбоката структура и геодинамика на Черноморския басейн".

източник: money.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати