24 Април 2024 г. Сряда

Берлускони подава оставка, но след приемането на бюджета

2011-11-09 07:13:06

Италианският премиер Силвио Берлускони потвърди, че ще се оттегли от поста си, но след като парламентът приеме законопроекта за бюджета, който съдържа мерките за икономии и икономически реформи, които той обеща на Брюксел.

"След приемането на закона, в който има промени, за които настоя Европа и който еврогрупата изиска, ще подам оставка, за да позволя на държавния глава да започне консултации", заяви Берлускони по телевизия "Канале чинкуе".

След приемането на мерките Берлускони ще върне мандата си на държавния глава, който ще започне консултации с партиите от мнозинството и с опозицията за съставяне на ново правителство, стана ясно след среща между Берлускони и президента Джорджо Наполитано.

Новината дойде снощи, броени часове, след като италианският премиер загуби абсолютното си мнозинство в долната камара на парламента.

 

Берлускони призна, че парламентът е парализиран или поне долната му камара с напускането на седем членове от управляващото мнозинство. Той подчерта, че Италия е в трудна позиция и трябва да покаже, че е способна на сериозни реформи. 

Предвижда се обещаните на ЕС реформи да бъдат одобрени на 18 ноември в Сената и до края на месеца в Камарата на депутатите. Графикът обаче може да бъде променен, а одобряването на мерките – да се проточи дори няколко седмици.

Според Франс прес са възможни два варианта за изхода от кризата след оставката на Берлускони – съставяне на десноцентристко правителство, разширено към центъра или експертно правителство на националното единство.

Междувременно снощи търговията на Нюйоркската фондова борса завърши с повишаване на основните индекси, след като Уолстрийт посрещна с облекчение новината за предстояща оставка на Силвио Берлускони.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати