25 Април 2024 г. Четвъртък

Пореден ден на очакване на новия гръцки кабинет

2011-11-09 06:56:32

Съставът на новото коалиционно правителство в Гърция ще бъде обявен днес следобед, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представител на сегашния кабинет.

Окончателно споразумение все още не е постигнато поради проблеми с кандидатурата на бившия вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападимос за премиер на бъдещия кабинет, съобщиха източници от двете основни партии, цитирани от Ройтерс.

Министър-председателят Георгиос Папандреу се очаква да отиде по обед при президента Каролос Папуляс. После държавният глава ще председателства среща на лидерите на политическите партии, след която ще бъде обявено новото правителство.

Гръцкият премиер социалист напусна сградата на парламента малко след полунощ, след като преговорите с лидера на консервативната опозиция Андонис Самарас се проточиха трети пореден ден без никаква публична индикация за успех.

Двамата не обявиха, че са постигнали споразумение, въпреки силния натиск, на който е подложена Гърция от своите европейски партньори, за да намери изход от вътрешнополитическата криза, която заплашва еврото.

Според източници и от управляващата социалистическа партия ПАСОК, и от основната опозиционна сила - консервативната партия Нова демокрация, кандидатурата на Лукас Пападимос за нов премиер среща препятствия.

Цитиранин от Ройтерс източник заяви след полунощ, че и двете основни гръцки партии имат възражения срещу кандидатурата на Пападимос. В резултат ПАСОК и Нова демокрация търсят други възможни варианти.

Гръцки медии споменаха като потенциални кандидати председателя на парламента Филипос Пецалникос и депутата социалист Апостолос Какламанис. И двамата обаче отрекоха тези твърдения.

Новото коалиционно правителство ще има за задача да приложи новия европейски спасителен план за Гърция, приет от лидерите от ЕС в края на октомври, след което в страната ще бъдат произведени предсрочни парламентарни избори, вероятно през февруари.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати