20 Април 2024 г. Събота

Свидетели се жалват от натиск, за да говорят срещу Феим Чаушев

2011-11-08 13:24:47

Софийският районен съд даде ход на делото срещу бившия министър на вътрешните работи Феим Чаушев, обвинен в посредничество при откуп.

Чаушев е подсъдим, заедно с Ивайло Геков, че е съдействал да си върне откраднато BMW на собственика му – турския бизнесмен Фейзи Илханлъ, срещу откуп.

Показания днес даде шофьорът на собственика на колата Ендер Думушев. Показанията му пред съда обаче бяха коренно различни от това, което е казал пред разследващите.

Според разказа му той бил в София заедно с шефа си и още няколко души заради сделка за купуване на футболен отбор. Колата е била открадната от паркинг пред хотел в София, където били отседнали.

Ендер Думушев заяви, че знаел от медиите, че в България е практика откраднати автомобили да се връщат срещу откуп, и затова с помощта на познат в Турция делегацията се свързала с Феим Чаушев.

Чаушев пък казал, че има приятел, който може да помогне, но не знаел точно как, а след това го запознал с Ивайло Геков. Той вече се съгласил да съдейства за връщането на автомобила, но това щяло да струва 25 хил. евро.

Междувременно бизнесмените се свързали и с полицията. Така Геков получил 23 000 евро, които били белязани от разследващите.

Противно на показанията, дадени в досъдебното производство, днес шофьорът заяви, че банкнотите били белязани от полицията без неговото знание. Освен това той каза, че не помни дали е разговарял лично с Феим Чаушев и дали са уговаряли къде да се проведе срещата за даването на откупа. 

След като първоначалните му показания бяха прочетени в съда, Ендер Думушев заяви, че е бил принуден от полицията да заяви определени неща и се отрече от тях.

Разминаване имаше и в показанията на втория свидетел – Али Калъч, който се оплака от полицията. По думите му той не е прочел показанията си, защото не умее да чете на български. Униформените му ги изчели, но твърде бързо и той не разбрал нищо. Подписал ги обаче, тъй като бързал. 

Днес Калъч заяви пред съда, че Феим Чаушев му е казал, че може да съдейства, ако имат проблем с бюрокрацията. В рамките на досъдебното производство той е заявил, че бившият заместник-министър на външните работи е казал, че може да намери колата и да я върне срещу 25 000 евро.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати