24 Април 2024 г. Сряда

Бойко Борисов за КТБ: Ако тръгнем да вадим държавните пари, ще фалираме банката

2011-11-08 06:08:03
"Банковата система е такава, че всяко движение в нея, особено при наличието на гръцки банки у нас, може да повлече цялата система." Това заявява премиерът Бойко Борисов в интервю пред вестник "Труд" в отговор на въпрос за парите на държавни дружества, депозирани в Корпоративна търговска банка (КТБ). 

"Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали. Те са си там много отдавна. И в много други банки. Всяко министерство си проведе конкурси, където им дадоха най-добри лихви, там си държат парите. Няма централизирано решение. Аз не се меся нито в медиите, нито в банките, защото не е правилно." Така премиерът коментира въпроса, че е обвиняван, че не мести парите от банката, "защото тя спонсорира медиите на депутата Делян Пеевски, които са благосклонни" към него.

Според Борисов парите на държавата се държат "в много банки, в КТБ са някъде около 20%, и то по различни енергийни проекти, от години наред...".

Във връзка с изказването на министър-председателя за банковата система и евентуалните ефекти върху нея при движения на средства, от БНБ казаха пред  dnevnik.bg, че няма да коментират. Собственикът на КТБ Цветан Василев до момента (17 часа) не отговаря на телефона си.

Последните публично известни данни за средства на държавни предприятия в банки са към края на октомври 2010 г., изнесени от вестник "Сега" в началото на февруари тази година по справка от министерството на икономиката, получена по Закона за достъп до информация. Според тези данни към края на октомври миналата година десетте най-големи държавни компании (Български енергиен холдинг, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", Национална електрическа компания, ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", Национална компания "Индустриални зони", "Кинтекс", "Булгартабак холдинг", "Благоевград – БТ") са държали в банки 412 млн. лв. Делът на КТБ е 285 млн. лв., или 70%.

Към този момент банките, в които държавните фирми са били вложили средствата си, са 14. Другите банки, в които държавните фирми са държали по-сериозни средства към 31 октомври 2010 г., са Инвестбанк и Централна кооперативна банка - съответно 50 млн. лв. и 23 млн. лв., показа тази справка.

Липсва по-актуална информация в кои банки са парите на държавните компании към октомври 2011г. и как са се движили тези депозити през различните месеци, за да може да се направи преценка на процента и сали КТБ продължава да държи най-голям дял. За да получат данните медиите трябва да правят искания по Закона за достъп до информацията до всяко министерство и държавна институция. Прозрачност би могла да бъде лесно гарантирана с регистър, който се обновява месечно. 

Какво следи БНБ
БНБ следи за стабилността на банковата система, като кредитните институции са длъжни да отговарят на нормативни изисквания, регламентирани основно в Закона за кредитните институции и различни наредби към него. Основните сред тях са за капиталовата адекватност на банките, за просрочените кредити и провизиите, за управлението и надзора на ликвидността, за големите експозиции.
Според регулациите изискването за обща капиталова адекватност на банковата система е минимум 12%. Към края на септември тази година тя е 17.75%, а адекватността на капитала от първи ред – 15.64%. Съотношението за ликвидност на сектора достига 25.92%, а делът на необслужваните кредити (с просрочие над 90 дни) е 14.45%, като според БНБ темпът на нарастване продължава да се забавя.
За деветте месеца на годината банковата система има печалба от 484 млн. лв., като от началото на кризата досега секторът не е излизал на загуба. Освен това три поредни години банките се отказват от дивиденти, като заделят печалбата в капитала си с цел трупане на буфери срещу евентуални шокове, предизвикани от кризата. Капиталовият буфер (превишение на собствения капитал) на системата е 2 млрд. лв. към края на септември.
Към края на септември общата капиталова адекватност на КТБ е 12.21% според доклада за дейността на банката за деветте месеца на годината до Българска фондова борса. Там се посочва, че "адекватността на капитала от първи ред е 11.5% и е значително над изискуемата стойност от минимум 6%". Печалбата на банката за деветте месеца е 45 млн. лв., като има спад от 18% на годишна база. Кредитите с просрочия над 30 дни са 3.09%. Коефициентът й на ликвидност е 27.13%, се казва в отчета на банката.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати