19 Април 2024 г. Петък

ЦРУ следи всеки ден 5 млн. туита

2011-11-07 20:35:26

Американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) следи изкъсо информацията, която се разменя в социалните мрежи на Facebook и Twitter по целия свят, съобщава АР.

Дейността се извършва в специално изграден център във Вирджиния, а според директора на разузнавателния център към ЦРУ Open Source Center (OSC) Даг Накуин, всеки ден се преглеждат над 5 млн. туита в платформата за микроблогинг Twitter, за да се преценят обществените настроения в целия свят.

От интерес за агенцията са също и социалните мрежи, преди всичко Facebook, чатове, както и форумите в телевизии и локални радиа.

Според Накуин във фокуса на разследванията не седят американци, тъй като по закон такова следене не може да бъде извършвано без наличието на съответната съдебна заповед.

Проверява се информация на различни езици по целия свят – от арабски до китайски. Една от основните насоки в работата на центъра е проследяването на настроенията в Пакистан и вероятността народът на някоя близкоизточна държава да извърши преврат.

Центърът снабдявал американското правителство с детайлна информация и анализ за реакциите в арабския свят на новината за смъртта на Осама бен Ладен. Най-много негативни послания е имало в Пакистан и Китай. Обзор на последните 24 часа влиза в ежедневното четиво на американския президент Барак Обама, пише още AP.

Според Накуин сътрудниците му, които неофициално са наричани "Библиотекарите отмъстители", са прогнозирали приближаването на въстанието в Египет, но не са знаели кога точно ще започне революцията.

Критици обаче се съмняват, че ЦРУ шпионира само в чужбина. Още през 2009 г. експерти от Центъра за демокрация и технологии изразиха съмненията си по този повод. А основателят на Wikileaks Джулиан Асанж заяви в интервю по-рано през тази година, че е сигурен, че ЦРУ шпионира Facebook навсякъде.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати