24 Април 2024 г. Сряда

Атака срещу Иран ще е "грешка с непредвидими последици"

2011-11-07 20:33:06
Военни действия срещу Иран ще са „много сериозна грешка, заредена с непредвидими последствия“, предупреди руският външен министър. Сергий Лавров, цитиран от ВВС, каза, е дипломацията, а не ракетни удари, е единственият начин за разрешаване на иранския ядрен проблем. 

Коментарът му е по повод изявлението на израелския президент Шимон Перес, че нападение срещу Иран е все по-вероятно. Очаква се Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) тази седмица да обяви, че Техеран тайно разработва съоръжения за производство на ядрено оръжие. 

Според дипломати доклад на органа на ООН, контролиращ използването на атомната енергия, съдържа неопровержими доказателства, които Иран трудно може да отхвърли. Документът ще бъде публикуван днес или утре. 

Техеран винаги е твърдял, че ядрената програма на страната е насочена единствено към производството на енергия за граждански цели. 

Иранският външен министър Али Акбар Салехи вече коментира, че въпросните доказателства са фабрикувани и са част от мащабна клеветническа кампания на САЩ срещу страната му. 

По повод коментара на Перес руският външен министър заяви, че „съвсем не е първият път“, в който Израел заплашва с въздушни удари срещу Иран. Според Лавров „единственият път за отстраняване на притесненията“ е да се създадат всички необходими условия за възобновяване на разговорите между Иран и шестте световни сили, включително Русия, които бяха прекъснати през декември миналата година. 

Шимон Перес обяви в неделя, че „възможността за военна атака срещу Иран сега е по-вероятно да бъде приложена, отколкото използването на дипломатическите възможности“.

„Не мисля, че е взето каквото и да било решение, но се създава впечатлението, че Иран е все по-близо до създаването на ядрено оръжие“, каза израелският президент. Смятам, че разузнавателните служби на всички тези страни гледат тиктакащ часовник, предупреждавайки държавните лидери, че не е останало много време“.

Анонимни дипломати от МААЕ съобщиха, че в следващия доклад на агенцията се съдържат разузнавателни данни, че Иран е направил компютърни модели на ядрени бойни глави. Освен това имало сателитни снимки на нещо, което агенцията смята, че е голям стоманен контейнер, използван за тестове, свързани с ядрени оръжия. 

В същото време иранският духовник аятолах Ахмад Хатами заплаши МААЕ да не се превръща в „безволеви инструмент в ръцете на САЩ“. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати