26 Април 2024 г. Петък

Решено: Глоби за работници без трудов договор

2011-11-07 17:21:47

Да се въведат глоби за служители и работници, които работят без трудови договори, решиха синдикати, работодатели и правителство.

Социалните партньори обаче не се споразумяха в какъв размер да са санкциите за некоректните работници и къде да отиват събраните средства.

Според Божидар Данев от Българската стопанска камара (БСК) партньорите спорели за това дали глобата да бъде определен процент от заплатата, или да е в размер от 20 до 300 лв.

Ако се наложи такава "широка" санкция обаче, ще се създадат условия за корупция, смята Данев.

От БСК предлагат и събраните от такси и глоби средства да отиват в републиканския бюджет, а оттам да се разпределят според конкретните нужди.

КНСБ предлага глобата да е в размер на 10% от минималната работна заплата, а според КТ "Подкрепа" наказанието трябва да е обвързано с пропуснатите осигурителни ползи.

Така според предложението на Константин Тренчев работникът ще се наказва "формално", защото санкциите от глоби да се събират в социален фонд, а парите от него постъпват в НОИ като осигуровки.

 

Крайното решение по размера на глобите предстои да бъде взето на следващи заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

До сряда правителството ще бъде готово с предложението си за увеличение на пенсиите, което ще се разгледа най-вероятно на следващата среща между работодатели, синдикати и правителство на 15 ноември.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати