28 Март 2024 г. Четвъртък

"Българите са наследници на кръвожадни фашисти!"

2011-11-07 15:40:50
Кадър, на който знамето със свастиката и българският национален трибагреник са наредени един до друг в дълга плътна редица. Кадри на публика, която представлява малки блокове от цивилни лица между големи плътни групи български войници. Това е част от филма „Трето полувреме“, заснет в Македония, разказа пред Dnes.bg евродепутатът Станимир Илчев. 

Има внушения във филма, че лагерът за изтребление на евреи Треблинка е бил под български контрол и че цялата депортация на седемте или осемте хиляди македонски евреи е по идея на българското правителство и че това е извършено едва ли не с огромен ентусиазъм, за да се покаже, че българите са били по-старателни и по-жестоки от офицерите от вермахта и от есесовците, разказа Илчев. 

Евродепутатът е апелирал сценарият на филма да се публикува час по скоро в медиите в Македония, за да се предотвратят скандални моменти, „защото сме убедени, че такива ще има“. 

„В този филм не очаквам да видя някакво разумно разяснение на това, че България само е администрирала тези територии, а не е имала суверенитет върху тях.
Естествено, заобиколено е всичко, свързано със спасяването на 50-те хиляди български евреи“, смята Илчев.

Затова в писмо, изпратено от наши евродепутати до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, изрично се изтъква, че сред българския народ и тогава, и преди това, и след това не е имало нацистка атмосфера и не са се споделяли ценностите на нацизма.

„Иначе не бихме останали в историята като държавата, която, бидейки сателит на Германия, все пак е успяла да спаси всички евреи у нас“, посочи Илчев. „Това би могло да се подчертае във финалните надписи на филма, за да не се създава превратната представа, че наравно с Германия България е унищожавала евреи в колосални мащаби“, каза евродепутатът. 

„окупация“ правите филм, защо не направихте за 23-те години кървава сръбска окупация на вашите земи? Защо не направихте един вълнуващ филм за разстрела на цялото население на село Гарван, Щипско, от сръбската жандармерия? Сърбите всъщност не са разрешавали вашият футболен отбор да се нарича „Македония“, той се е наричал „граждански“, нещо като квартален отбор. 

Когато българите идват в Скопие, те възстановяват футбола и дават име на този отбор „Македония“ и този отбор е равнопоставен на другите в „А“ групата на България и затова има мач между него и „Левски“.

Между другото във филма се спекулира с това, че понеже „Левски“ не могли да победят, те били със служебен гол. Драмата започнала с  т.нар. трето полувреме, с едно жестоко отмъщение, защото отборът на Македония имал за треньор евреина Илеш Шпиц. Такъв човек съществува. Едва ли обаче във филма ще се разкаже, че същият човек е спасен, като е свален от влака с депортираните по ходатайство на българския професор Александър Станишев“, обясни Илчев.

„С помощта на изкуството е най-лесно чрез детайли или чрез изкривяване на детайли или подмяна на факти да създадеш глобално отрицателно усещане, което да се прехвърли върху съседите ти днес“, казва Илчев. 

„Идеята за македонска идентичност е основоположена върху идеята за антибългаризъм. По-лесно се доказва македонска идентичност чрез подчертаването на разликата с българите – ние сме македонци, защото не сме българи. Това е изключително ирационална, бих казал, това е една дива формула за очертаване на своята идентичност. Все едно ние да казваме, ние сме българи, не сме гърци, ние сме българи, не сме руснаци“, обяснява Илчев. 

„Това е придържане към един някогашен фронт на противопоставяне от тяхна страна, който вече става изключително непродуктивен. Проблемът не е толкова между политиците в двете страни. Проблемът е между двата народа. Ако вие внушавате на вашия народ, че съседите ви българи са наследници на кръвожадни фашисти, вие ще създадете проблем между народите. А ЕС не е формален съюз на лидери и правителства, той е обединение на народите, които днес общуват все по-активно и сами снемат предразсъдъците и бариерите помежду си. Те не се нуждаят от детонирате на тези крехки добросъседски отношения чрез подобни филми с чисто пропагандна цел“, каза Илчев.

Най-необичайното е, че от 3 милиона евро бюджет 1 милион, тоест една трета, се дава в тези кризисни времена директно от правителството, за да стане този филм по-скоро, казва евродепутатът.

На проведеното в Скопие на 2-4 ноември съвместно заседание на смесения комитет Европейски парламент–парламент на Македония тримата български евродепутати Станимир Илчев, Димитър Стоянов и Андрей Ковачев са поставили много остро въпроса за това докога в Македония ще се поощрява антибългарската пропаганда, докога ще бъде толкова висок броят на негативните спрямо България публикации и докога ще се продължава с изключително некоректния прочит на историята.

В контекста на отложеното преброяване на населението е бил поставен въпросът за българите в Македония. Във  формулярите за преброяване фигурират изключително голям брой етнически групи, дори бошняци, торбеши, власи, хървати, а българите не са споменати.

В същото време не сме оттегляли принципната си подкрепа за техните усилия да се интегрират, декларира Илчев. Подкрепяме Македония за интензифициране на усилията по двустранни проекти, особено от транспортен характер, подкрепяме я в усилията ѝ да задържи сегашното относително стабилно състояние на страната си,
но казахме, че не можем да правим компромиси с българската история, заяви още Илчев. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати