20 Април 2024 г. Събота

Близки до Берлускони: До часове той може да подаде оставка

2011-11-07 14:37:00
Двама журналисти, които са смятани за приближени до италианския премиер Силвио Берлускони, съобщиха, че той може да подаде оставка още в понеделник.

Няколко часа по-късно говорител на партията му отхвърли това, а после "опровержение на слуховете" се появи на личната страница на премиера във "Фейсбук".

Новината обаче веднага се отрази отрицателно на търговията с италиански книжа на фондовите и дълговите пазари, съобщи "Ройтерс". Кредиторите започнаха бързо да вдигат лихвите, които искат по 10-годишните италиански държавни облигации - от 6.37% в началото на търговията на 6.64% след новината, съобщи Би Би Си. Според британската медия в момента новините от Италия засенчват случилото се снощи в Атина със споразумението за оставка на премиера Георгиос Папандреу и началото на преговори за широк коалиционно правителство.

Джулиано Ферара, главен редактор на вестник "Фолио"Че Силвио ще подаде оставка, е ясно. Въпросът е на часове, някои дори казват, че е на минути."

Франко Бекис, зам.-директор на вестник "Либеро" (определян като поддържащ Берлускони), пусна съобщение в Twitter, че премиерът ще си тръгне в понеделник вечер или във вторник сутринта.

"Уолстрийт джърнъл" съобщава, че премиерът е в Милано на среща с членове на семейството си, за да обсъди дали да подаде оставка. Срещата е с децата му, които участват в собствеността и ръководството на фамилните компании, както и с Феделе Конфалонери, председател на борда на групата "Медиасет"Първият е да се обнови кабинетът с надежда недоволните да го одобрят в новия му състав.
Вторият е да се назначи временно правителство от технократи за довършване на особено важните задачи.
Третият е всички да отидат на избори.
Ако се насрочат извънредни избори, не е ясно кой ще е следващият министър-председател. Опозицията вляво е в разпад, а центристите, които не харесват Берлускони, са с разнопосочни разбирания и планове. "Уолстрийт джърнъл"Отново ще ви разочаровам, но отговорността към избирателите и страната изисква това правителство да продължи борбата."Опасявам се, че вече нямаме мнозинство."

Дори за пореден път да върне разбунтувалите се депутати и да оцелее, премиерът е с почти вързани ръце за сериозни политически решения. "Берлускони може още да е на поста си, но от известно време той вече не е на власт", коментира пред "Уолстрийт джърнъл" Никълъс Спайро, консултант по въпросите на дълговите пазари.

"Това може да е началото на края за Берлускони. Проблемът е, че в случая с Италия говорим за съвършено различно животно", коментира пред Би Би Си Ричард Хънтър от лондонската брокерска къща Hargreaves Lansdown.

Италия е третата по големина икономика в еврозоната, докато Гърция дава едва 2% от БВП на 17-те държави с единна валута.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати