28 Март 2024 г. Четвъртък

Уорлик към Бойко: Хващай здраво юздите!

2011-11-07 14:34:05

Негово Превъзходителство Джеймс Уорлик, посланик на САЩ у нас, призова премиерът Бойко Борисов кабинетът да "хване здраво юздите".

По думите му задължително трябва да има разследване по отношение купуването на гласове.

"Трябва да има наказани. В България Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва внимателно да разгледа как са преминали тези избори, а и парламентът също, за да няма повече проблеми за в бъдеще. Бедни и необразовани хора продават своя вот, защото знаят, че няма да бъдат наказани и заради това трябва да има система тези, които купуват гласовете на хората, да бъдат наказани наистина”, заяви още по темата американският посланик. „Отговорност на всеки един гражданин е да има честни избори”, подчерта Уорлик пред БНТ.

Според него трябва да се гледа напред и гражданите на България да вярват в правителството, на което са дали възможността да направи необходимото за страната.

"Премиерът и правителството трябва да поемат здраво юздите и да предприемат правилните крачки в полза на българските граждани. Всички искат прогрес. Меденият месец свърши”, добави Уорлик.

Той заяви, че САЩ ще подкрепя това правителство по всякакъв начин, по който е възможен.

"Но повече не трябва да има никакви извинения с грешките на предишните управляващи, защото ГЕРБ са вече две години на власт. Трябва обаче и опозицията да бъде конструктивна”, поясни Уорлик.

Той добави, че трябва да има съвместна работа и сътрудничество между управляващите и БСП.

На въпрос дали е важно кой ще бъде министър на правосъдието след като Попова вече е избрана за вицепрезидент, Джеймс Уорлик коментира, че не е толкова важно името на министъра на правосъдието, а какво ще направи той, дали той има визия, дали ще работи в сътрудничество с всички членове на парламента, със съдебната система.

По повод случая в Катуница, Джеймс Уорлик обясни, че не трябва у нас да има хора, които да се смятат за недосегаеми.

По отношение на кризата и инвестициите в страната ни, американският посланик каза, че една от трудностите пред правителството е да се стимулира икономиката, за да се види растеж.

"Аз видях, че прогнозата е тази година да има растеж, но трябва да има и повече инвестиции, повече американски инвестиции. Както съм казвал – миналата година Америка бяха номер едно инвеститор в България и прогнозата ми е, че и тази година Америка ще бъде номер едно инвеститор в България, което ще е добре за икономиката. С икономическия растеж ще дойде и повече увереност по отношение на българската икономика”, подчерта Джеймс Уорлик.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати