20 Април 2024 г. Събота

Бойко Борисов: Ненаказуемата администрация е проблем на държавата

2011-11-07 14:30:51
Ненаказуемата администрация е проблем за държавата. Това заявява в интервю за в. "Труд"министър-председателят Бойко Борисов.

"Стартирахме късно електронното правителство, наложи се да сменя министър и да го взема под личен контрол. Оказа се, че във всички министерства са похарчени огромни пари за това - от предишните правителства, но ведомствата така и не са свързани помежду си. Всъщност другият проблем на държавата е администрацията. Ненаказуемата администрация. Затова толкова натискам за електронното правителство - при него следите остават и може да се контролира администрацията", заявява премиерът.

Борисов не пропуска и забавената реформа в съдебната система и свързаната с нея борба с престъпността. "Трябва да се пипат законите. Сега парламентът трябва да приеме закона за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин", обяснява Бойко Борисов и прави уговорката, че проектът ще бъде приет във варианта, препоръчан от Европейската комисия. Според него с новия закон не би трябвало да се приема анонимен сигнал. "Но ако съседът, братът, сестрата е застанал с името си, че е видял нещо, би трябвало да се провери. И други закони също трябва да се пипнат, специализираният съд трябва да започне работа от догодина", допълва Борисов.

Премиерът обяснява, че по важните за държавата задачи в парламента като пакта за финансова стабилност, закона за конфискация на престъпно придобитото имущество и новия бюджет управляващите биха могли да си сътрудничат с всяка партия. Само така според него може да се осигури финансова стабилност на държавата и приемственост в управлението.

Той дава за пример увеличените пари за правосъдие и намаляването на бюджета в сектор "Сигурност". И използва случая да похвали вътрешния министър Цветан Цветанов. "Раздели тясноминистерския интерес от общата политика на държавата. Честно казано, дори не очаквах толкова мъдро да стисне зъби - намаляваме бюджета, вдигаме пенсионната възраст в системата", коментира премиерът реакцията на заместника си, свързана с разпределението на субсидиите в бюджет 2012.

"В личен план българинът е изключителен прагматик и аз на това се надявам. Той обича децата си, еле па внуците, повече от себе си. Готов е да понесе лишения днес, но да е сигурно, че внукът или внучката (кръстен на него) ще е добре. Българинът гледа да си вземе нещо свое - дали апартамент, дали къщичка, дали барачка, но да си е негово, да си отгледа децата, да си ги изучи, да понесе всякакви лишения, но децата да са добре. И съм убеден, че той затова ни даде вот и сега. На доверие", обяснява още Борисов.

Той още веднъж повтаря тезата си, че изборите са били вот "за" Борисов или "не за" Борисов и че те са били успешни за ГЕРБ, защото той съумява да подбере правилно кандидатите. "Преди 2 години и половина зависеше кой да е министър, кой да пратя еврокомисар. Аз съумявам да избера...", обяснява премиерът и дава пример с Росен Плевнелиев.

", обяснява премиерът. Той прави уговорката, че ГЕРБ е имала пет варианта за президент и според него всичките са щели да бъдат успешни.

"И аз. И Цветанов. Данчето Фандъкова. Кметът на Бургас Митко Николов. Имахме пет варианта. Как разсъждавах аз? Бургас е люлката на телевизия СКАТ, този град не трябва да го разклащам - и той би със седемдесет и няколко процента. Фандъкова вече си е влязла в амплоато на кмет. Ако нея бях извадил, трябваше Росен Плевнелиев да отиде кандидат за кмет на София - пак щеше да успее."

"Аз не съм казал, че ако пратя Искра Фидосова, тя ще спечели президентските избори. Просто казвам кои бяха вариантите. И всеки от тях щеше да има този резултат, без грам да подценявам качествата на Плевнелиев. Но без партията това не може да стане", обобщава премиерът.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати