26 Април 2024 г. Петък

Дали държавата ще стане брокер на имоти?

2011-11-07 07:33:16
Финансистите пак орязаха парите за земеделие и е странно, че това изненадва земеделските производители, които отново се канят да протестират.

Наивно е да се смята, че ако преди два месеца правителството им е обещало 500 млн. лв. като национални доплащания към европейските субсидии, то за два месеца са се случили драматични обрати, довели до орязването с цели 230 млн. лв. на заложените средства.

Явно финансовият министър е заложил на традиционната рамка за бранша, прилагана вече четвърта година, с основния мотив, че на фона на икономическата обстановка в и извън страната ще се действа предпазливо, без излишни разходи.

От четири години при всяко обсъждане на държавния бюджет земеделските производители напразно настояват държавата да им отпусне тавана на националните доплащания за декар обработваема земя, така че поне отчасти да компенсират минималните европейски субисидии, които България получава като новоприсъединила се държава към Европейския съюз.

Всяка година неизменният отговор на финансовото министерство е, че това е трудно да стане на фона на твърде орязаните бюджети за образование, социални дейности или здравеопазване.

Голямото разочарование за бранша тази година дойде от факта, че за първи път политиците им обещаха максималното доплащане и дори скрепиха това обещание със специално споразумение. Но едва ли производителите са имали пълно доверие на властта, след като така настойчиво настояваха да получат тези обещания "черно на бяло".

Вярно е, че през последните години селското стопанство се утвърди сред основните отрасли с постъпателен икономически ръст.

Но е вярно и друго – че макроикономическите показатели не отчитат „подводните“ течения в управлението на агросектора на микрониво, довели до свръхразвитие единствено на зърнопроизводството за сметка на останалите сектори от селското стопанство като зеленчукопроизводство или агроекология например, където производството продължава да спада и към които отиват минимална част от европейските и национални субсидии.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати