26 Април 2024 г. Петък

ВАС отмени назначението на Янева като шеф на Софийския градски съд

2011-11-07 06:51:49
Върховният административен съд (ВАС) отмени назначението на Владимира Янева като председател на най-големия съд в страната - Софийския градски съд. Според решението изборът е станал при тайно гласуване, a това е определено като нарушение на едно от задължителните правила за начина, по който се избират административни ръководители в съдебната власт. Делото беше по жалба на другия кандидат за поста Величка Цанова. Решението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок. С този мотив Янева отказа да коментира и обяви, че ще обжалва.

Становището е безпрецедентно, защото е подписано от двама (Соня Янкулова и Юлия Ковачева) от тримата члена на състава, който е гледал жалбата. Съдия Иван Раденков  е отказал да подпише решението и си е направил отвод "след произнасяне на съдебния състав, изготвяне на съдебното решение и подписването му от 2-ма от членовете на състава", става ясно от решението. Според юристи, цитирани от "Правен свят" за отвода са необходими мотиви и за него не може да има само декларация. Според тях това е крайно скандално и застрашава сериозно авторитета на Раденков като магистрат.

"Дневник" поиска мотивите за отвода от прессаташето на ВАС - Таня Райнова. Тя отказа да ги предостави с аргумент, че "вече не е в съда."

Същественото, дали съдебният акт има правна сила или не, е тъкмо фактът, че целият троен състав е участвал при обсъждането и формирането на крайния извод. Обстоятелството, че по-късно един от тях е отказал да подпише изготвеното на хартия решение, вече не е проблем на валидността му, а дисциплинарен на съдията, който не подписва, но в същото време не изразява несъгласие с волята на мнозинството с особено мнение. Това коментираха юристи, с които "Дневник" разговаря.

Съдиите Ковачева и Янкулова отказаха да коментират делото.

Новият и стария ред


ВСС реши да гласува избора на председател на СГС в края на май тайно. Тогава те се оправдаха, че процедурата е започнала преди 1 април (влизането в сила на промените в закона за съдебната власт) и затова трябва да бъде завършена по старите правила и с тайно гласуване. Юристи коментираха пред "Дневник", че процедурата започва не с вземането на решение за провеждане на конкурса, а с реалното му започване.

Членът на ВСС Светла Данова, която подкрепи кандидатурата на Янева, не е съгласна с решението на ВАС и заячи, че "няма никакво нарушение на закона, трябваше да се гласува тайно".
Според ВАС  задължението в нормата на чл. 171, ал. 1 от ЗСВ административните ръководители да се избират явно има процесуален характер, поради което  "поражда действие от момента на влизането й в сила". Съдиите смятат, че текстът в преходните и заключителните разпоредби на ЗСВ, че насрочените конкурси за съдии и прокурори се довършват по досегашния ред, не може да се приложи в това отношение при избора на Янева, защото явното гласуване е нов текст, т.е той не влиза в конкуренция със "заварени" правила. В предишната редакция на текста на чл. 171, ал. 1 от ЗСВ начинът на гласуване не е уреден, което се приема от съда за липса на "досегашен ред" по смисъла на преходната разпоредба, на която се е позовавал ВСС.

Решението по делото трябваше да бъде готово до 19 октомври (то беше образувано на 14 юни и приключено на 19 септември - според Административно-процесуалния кодекс срокът за постановяване на решение е 30 дни. Той обаче е инструктивен за съда).

Докато решението се чакаше в медиите беше изнесена информация, че то е написано в срок, но според източници председателят на съда Георги Колев (който при избора на Янева заяви, че в концепцията и вижда продължение на неговите идеи - бел. ред. преди да оглави ВАС, той ръководеше СГС), е викал членовете на състава, за да въздейства на изхода на делото. Това беше потвърдено от двама независими източника и отречено от Колев, който определи това като слухове. Председателят на ВАС не беше открит за коментар на решението.

Янева е близка до вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Тя е сред последните съдии, назначени без конкурс. След идването на власт на ГЕРБ съпругът й Илия Манолев (възпитаник на Висшия институт по физкултура "Георги Димитров", който е завършил и вътрешният министър) става зам. генерален директор на "Ръководство на въздушното движение".
Същите източници казват, че на съдия Иван Раденков е бил обещан началнически пост - председател на Административния съд в София. Съдия Раденков  не беше открит за коментар.

Изборът на Владимира Янева, която има четири години стаж като съдия и сама призна, че е семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов, разтърси съдебната система.
Първи реагираха двама от членовете на ВСС - Капка Костова и Галя Захарова, които подадоха оставки в знак на протест. След това от Съюза на съдиите в България призоваха членовете на съдебния съвет да подадат оставки, защото вече са напълно дискредитирани. Назначението на Янева вкара в задочен спор Цветанов и правосъдния министър Попова, която обяви, че ако е била на мястото на Янева, е щяла да се оттегли.

Оказа се също, че Янева е бавила необосновано дълго делото срещу шефовете на "Софийски имоти", от които баща й е купувал имоти през 2002 г. Съдийката е участвала като търговски пълномощник в сделките, въпреки че по това време е била младши съдия и е нямала право да представлява фирмата на баща си. Янева бе оневинена от комисията за конфликт на интереси, а прокуратурата реши да не се занимава с казуса. ВСС все още не се е произнесъл и по образуваното дисциплинарно производство срещу нея за редица забавени дела.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати