Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 24
Начало arrow България arrow Бивши кметове искат касиране на местния вот

Бивши кметове искат касиране на местния вот

  Print E-mail
2011-11-07 06:21:20
източник: dnes.bg

Славчо Атанасов (ВМРО НИЕ), Найден Зеленогорски (СДС) и Дора Янкова (БСП) – бившите градоначалници на Пловдив, Плевен и Смолян, поискаха ново преброяване на бюлетините от местните избори.

„Не признаваме резултатите от тези избори, които преминаха под знака на престъпления - купуване на гласове, манипулации, подмяна на бюлетини", заявиха те на обща пресконференция.

Заедно с председателя на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов те поискаха касиране на вота. По думите на Атанасов за първи път от 20 години насам има сериозни сигнали за купуване на гласове. Има и свидетели, които са извървели целия път от уговарянето до купуването на гласа и предаването на парите, а след това са подали сигнали в полицията и прокуратурата.

„Това трудно ще бъде прикрито. Ако това бъде прикрито, ние като гражданско общество сме загубени", коментира председателят на ВМРО-НИЕ.

Той сподели, че вярва, че в България все още има надежда за демокрация. „Бях потресен от факта, че българи се продаваха по-лесно от ромите, които бяха демонизирани на предишните избори. Българи - основно млади момчета и момичета, се продаваха за 30 лева - да продадеш свободата си за 30 сребърника", негодува Атанасов.

Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив Славчо Атанасов сподели, че за него това не са първите избори, а осмите. По думите му обаче за първи път има пряка намеса на правителство върху изборите.

„Ако продължаваме така - вървим към бананова република. Гладно стадо лесно се води, опърпано пиле, лесно се лови"Това е целта на занятието - много беден народ, който си продава гласа за 30 лв.".

Той заяви, че не признава тези резултати и с гордо вдигната глава излиза от тези избори. 

„I'll be back", каза Славчо Атанасов, цитирайки Шварценегер от Терминатор, и подчерта, че ще се продължи да се бори.

Плевен

Бившият градоначалник на Плевен Найден Зеленогорски посочи, че е загубил изборите със 70 стотни от процента. Той припомни, че първоначално създадената около него коалиция със СДС, ДСБ и още 7 партии не беше допусната за участие в изборите.

„Заличиха регистрацията ни и не им стигна. Регистрираха друга коалиция „За Зеленогорски", която игра срещу мен на изборите. Аз съм единственият човек в България с тази фамилия", коментира той.

Зеленогорски даде пример за купуване на гласове от неговия район. Охранителна камера в училище на плевенското село Бохот е заснела част от подменянето на бюлетините.

Записът е в полицията и прокуратурата, коментира той и изрази надежда видеоматериалът да не изчезне.

„7 души са видели този запис и могат да дадат показания. Схемата е разработена от опонентите ни. 168 секции има в Плевен. Дори и само по 2-3 бюлетини да бъдат сменени, опонентът печели изборите", заяви Зеленогорски.

„Настояваме освен за броене на действителни и недействителни бюлетини, за броене на всички други бюлетини. Членове на ЦИК от ГЕРБ са изнасяли бюлетини в пликчета. Имаме достатъчно данни и свидетели, за да докажем това в съда", убеден е бившият кмет на Плевен.

Смолян

„В България трябва да се каже „стига" на контролирания вот", заяви от своя страна бившият кмет на община Смолян Дора Янкова, също загубила местните избори.

Според Янкова икономическа криза е предпоставка за случилото се. „Това, което видях на втори тур ме потресе. Мъчно ми беше за моите съграждани. Поради тази причина още обмислям дали ще подам жалба. Не съм човек, който иска власт на всяка цена", обясни Дора Янкова.

Адвокат Соня Кавалджиева потвърди, че в жалбите, които са подадени от страна на ВМРО-НИЕ има искане за отваряне на чувалите с бюлетини и допълни, че Изборният кодекс не дава много възможности за оспорване на изборните резултати.

Тя подчерта като нарушение и решението на ЦИК да се удължи изборният ден на 23 октомври с един час.

Тримата вече бивши кметове обещаха, че ще информират за нередностите всички европейски институции, Европейският парламент и еврокомисарите, включително и българските евродепутати.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?