25 Април 2024 г. Четвъртък

Бой се от гърците, когато правят бизнес

2011-11-06 08:19:10

Печелим ли или губим от кризата в Гърция?

Според агенция "Блумбърг" България е оазис за гърците, които бягат от несигурността в родината им. Агенцията цитира Йосиф Коминакидис, който премества фабриката си в България, защото бизнесът му с платове и дънкови облекла се свива с 30 на сто след началото на кризата. Според Националната агенция по приходите само в Южна България работят над 2000 гръцки компании. А от началото на 2011 г. са регистрирани нови 800 фирми, привлечени от по-ниските данъци и заплати у нас. Знае ли обаче някой какви са тези 800 фирми? И защо родният рай за гърците се превръща в ад за много българи?

Нека надникнем в една от тези фирми. Тя се казва "Джи Ен" и е собственост на Епамейнондас Митсикас, който притежава фабрика за ушиване на бельо в Кюстендил. В нея работят над 50 шивачки. Те работят, обаче гъркът не им плаща. Вече 5 месеца. А от 3 години не са ползвали и отпуски. Гъркът обаче отказва да разговаря с работничките, а ги отпраща към адвокатите си.

Защото той пари за заплати няма, обаче има пари за адвокати. Те пък обясняват, че поради кризата бизнесменът е фалирал. Затова вместо да плаща, през септември…. Митсикас обявява фалит. А според закона след като е обявен фалит, съдия-изпълнителят трябва да разплати първо с банките, после с фирмите-доставчици и кoнтрагентите и чак накрая, тоест - на кукуво лято, ще има за неизплатените заплати. И невнесените осигуровки. Защото след като остават на улицата, работничките разбират от НАП, че не са им внасяни и осигуровки. Значи - шивачките работят за гърка, без той да им плаща, без да им внася осигуровки и без да ги пуска в отпуск.

И това ако не е оазис - ниски данъци и гарантирана печалба от безплатна (!) работна ръка.

Тук възникват няколко въпроса. Първият е къде са прехвалените синдикалисти от "Подкрепа" и КНСБ? Докато те се хвалят, че защитават труда от капитала, не спират сигналите за робия в шивашки фабрики и цехове в цяла България. Но вместо да ходят там, синдикалистите предпочитат да ходят по телевизиите.

Къде е Инспекцията по труда, под чийто нос един бизнесмен спокойно се подиграва с труда на 50 жени?

За кого се грижи повече Министерството на социалните грижи със своето бездействие - за измамените шивачки или за гърка-измамник?

По настояване на 50-те бивши работнички кметът на Кюстендил Петър Паунов сигнализира за безобразията във фирма "Джи Ен" кюстендилската Районната прокуратура, но отговорът оттам е - мълчание.

Такава безгрижна масова незаинтересованост за собствените права може и да е обяснима за някои откъснати от света африкански племена. Ние обаче живеем в Европа и трябва да доказваме своята цивилизованост, като се борим за правата си.

Иначе вместо да ни уважават, ще ни се подиграват.

Както се подиграва с нашето законодателство Е. Митсикас. След фалита той регистрира фирма "Елмолан"инвеститори" от България.

__________________________________

*Преди таксата за регистрация на нова фирма беше 5000 лева, но правителството на тройната коалиция реши, че България е много богата държава, която няма нужда от приходи в хазната, и я намали на 2 лева.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати