29 Март 2024 г. Петък

Какво се договориха лидерите на Г-20

2011-11-06 08:16:32
Без особен блясък и с малко конкретни предложения, така сайтът EUobserver.com описва приключилата в петък среща на лидерите от Г-20 в Кан.

След края на двудневния форум, агенция "Ройтерс" направи равносметка на постигнатото в Кан.

* МОНИТОРИНГ  НА ИКНОМИЧЕСКИТЕ РЕФОРМИ НА ИТАЛИЯ

Италия се съгласи на МВФ да извършва мониторинг на всяко тримесечие на напредъка на страната по извършване на икономическите реформи. МВФ ще изпрати екип в края на ноември и ще обявява публично резултатите от своя редовен и независим мониторинг.

* УВЕЛИЧАВАНЕ НА РЕЗЕРВИТЕ НА МВФ

Постигнато бе широко споразумение за увеличаване на резервите на МВФ, за да не се позволи разпространяването на кризата в еврозоната да тласне отново световната икономика в рецесия. Не бяха договорени обаче конкретни числа.

Някои държави като Великобритания, Китай и Австралия бявиха, че са готови да предоставят допълнителни средства в МВФ било то чрез по-големи квоти или чрез допълнителни средства за кризисния фонд на МВФ "Нови споразумения за отпускане на заеми". Директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че няма да има "таван" или "под" за новите ресурси.

Обсъдена бе възможността за увеличаване на ликвидността чрез разпределяне на специални права на тираж за всяка държава, които да увеличат националните й резерви, както бе направено през 2009 г. Членовете на еврозоната обсъждат техните права за тираж да бъдат обединени във фонд, който да оказва подкрепа на страните от периферията като Италия и Испания.

* ВАЛУТНА ПОЛИТИКА

Постигнато бе споразумение да се действа по-бързо за установяване на пазарни валутни курсове и да се стимулира гъвкавостта на валутите, така че те да отразяват по-добре истинските пазарни фактори и да се избягват девалвациите, стимулиращи конкурентноспособността. В заключителното комюнике от срещата поименно се посочва Китай за първи път в контекста на по-голямата гъвкавост и се приветства решимостта на страната в тази посока.

* КОНТРОЛ НА КАПИТАЛОВИТЕ ПОТОЦИ

Държавите от Г-20 се споразумяха за насоките на управление на капиталовите потоци с цел да се предотвратят и да се контролират рисковете, които биха подкопали финансовата стабилност и устойчивия растеж. План за действие подкрепя развитието на облигационни пазари за местни валути, увеличаването на техническата помощ от международните институции, подобряването на базите данни и подготовката на доклади за напредъка, които да бъдат представяни на Г-20.

* ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА ЗАЕТОСТТА И РАСТЕЖА

Лидерите от Г-20 обещаха, че страните им ще полагат различни, но координирани усилия за стимулиране на икономическия растеж.

Развитите държави с бюджетни дефицити се ангажират да прилагат мерки за заздравяване на доверието и подкрепа на растежа и за постигане на фискална консолидация, докато страните с бюджетни излишъци се ангажират да стимулират растежа чрез активизиране на вътрешното потребление, се казва в заключителното комюнике на Г-20.

Италия обеща да постигне балансиран бюджет през 2013 г.

* ФИНАНСОВИ РЕГУЛАЦИИ

Постигнато бе споразумение за засилване на регулациите и надзора над сивата банкова система. Подкрепени бяха първоначалните 11 препоръки на Съвета за финансова стабилност и развитието им през 2012 г.

* БАНКИТЕ

Г-20 посочи 29 банки, които са от голямо значение за световната финансова система и затова ще се нуждаят от повече капитал и по-строг надзор, отколкото техните конкуренти, както и от конкретен план за заздравяването им, ако изпаднат в затруднение. 17 от банките са европейски, осем са от САЩ, включително Goldman Sachs, JP Morgan и Citigroup, четири са от Азия, сред тях е Bank of China.

* ОВЛАДЯВАНЕ НА НЕСТАБИЛНОСТТА НА ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ

Постигнато бе споразумение за увеличаване на земеделското производство и за овладяване на ценовата нестабилност на храните, за да бъдат удовлетворени потребностите от храни на нарастващото световно население, които до 2050 г. се очаква да достигне 9 милиарда.

Франция получи подкрепа за своето предложение да се ограничават позициите на големите инвеститори в стокови фючърси с цел да се намалят спекулациите. Франция се стреми също към по-строги регулации на физическата търговия със стоки.

* БЕЗ ДАНЪК ВЪРХУ ФИНАНСОВИТЕ ТРАНЗАКЦИИ

Не бе постигнато споразумение за налагане на световен данък върху финансовите транзакции, въпреки че Париж се надява да прокара идеята за поневропейски данък чрез Европейската комисия.

* ДАНЪЧНИТЕ УБЕЖИЩА

Правителства от Г-20 подписаха споразумение за сътрудничество в борбата срещу укриването на данъци, включително чрез автоматичен обмен на информация и сътрудничество в събирането на данъци. Споразумението предвижда и клазуи за защита на поверителната информация. То бе изготвено и предложено от ОИСР, която изчислява, че на година САЩ губят 100 млр долара от укриване на данъци, а Гърция - 30 млрд. евро.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати