Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 19
Начало arrow Свят arrow Сорос: ЕС изчерпа ресурсите си, да внимава какво прави с наличните

Сорос: ЕС изчерпа ресурсите си, да внимава какво прави с наличните

  Print E-mail
2011-11-06 08:13:43
източник: dnevnik.bg

Лидерите на Европа се намират на важен кръстопът и сегашните им планове почти не помагат за измъкването на континента от дълговата криза. Затова те трябва да започнат да гарантират банките си, а не да ги рекапитализират.

Това заяви инвеститорът милиардер Джордж Сорос в интервю за "Ройтерс".

Според него Европа е изчерпала ресурсите си и затова е съдбоносно важно какво прави с наличните фондове.

На срещата на Г-20 в Кан еврозоната получи устна подкрепа, но не и средства от лидерите на водещите световни икономики. На същия форум стана известно, че на практика Италия е поставена под попечителството на МВФ.

В интервюто, дадено в Централноевропейския университет в Будапеща, Сорос допълва, че подходящото средство в кризата е Европейският фонд за финансова стабилност, стига той да бъде използван правилно.

"Вместо да рекапитализират банките си, те трябва да ги гарантират. Това е по-убедително действие, защото EFSF има достатъчно средства за това", каза инвеститорът, който е в Унгария за серия лекции. От своя страна Европейската централна банка трябва да получи право да инструктира банките не да намаляват балансовите си резултати, а да не спират кредитирането, допълва той.

В същото време европейските лидери трябва да сключат сделка с Италия за условията, по които тя ще заема евтини кредити. С помощта на държавни облигации с краткосрочен падеж страната може да продължи да взима кредити и да поддържа устойчиво равнище на дълговете си, смята още Сорос.

"Заедно тези две стъпки ще успокоят пазарите, а в по-спокойна атмосфера може спокойно да се реши проблемът как да се създаде икономически растеж."

По думите му 50% опростяване на гръцките дългове не стига, тъй като то се отнася само до частните кредитори. Това означава, че опасността от хаотичен фалит на Гърция все още е реална.

Един от начините да се реши проблемът е EFSF, който Сорос сравни със зародиш на Европейско финансово министерство, да гарантира гръцките облигации и така да позволи преструктуриране на целия дълг на Атина, а не само на този частни ръце. "Това би дало на Гърция посока, визия за измъкване от кризата без изпадане в банкрут."

Сорос смята, че ако все още лично беше активен като инвеститор, вероятно би изчакал, "както всички останали, защото ситуацията е неясна".

"Ако властите поемат по пътя, по който планират в момента, т.е. предоставяне на стимули за облигациите на Италия, Испания и другите, тогава те ще окажат без достатъчно пари", смята той.

Проблемният момент е, че докато банките са принуждавани да намаляват разликата между активите си и отпуснатите кредити, те няма да дават заеми или да купуват държавни облигации и недостигът на кредити ще се усеща и в частния, и в държавния сектор, обяснява още Сорос.

По негова преценка сегашният европейски план може да сработи, но ще изисква много месеци за реализирането му, вместо незабавно да даде глътка свеж въздух на пазарите.

 

Сорос предупреди още, че кризата може да се окаже по-сериозна от тази от есента от 2008 г. и да причини глобален финансов колапс, ако рухне еврото - нещо, което според него лидерите в цяла Европа и особено в Германия вече са осъзнали.
Милиардерът посреща позитивно поемането на главния пост в Европейската централна банка от Марио Драги.

"Мисля, че той може да донесе нов стил на ръководство, особено защото той добре познава италианската ситуация и непрекъснато настояваше страната му да предприеме правилните структурни реформи, за да овладее дълговете си."

Сорос обаче критикува канцлера Ангела Меркел. Според него тя е влошила кризата, докато се е опитвала прекалено едностранчиво да защитава германските интереси. Сега обаче и тя влезе в час, допълва той.

"Тя вече осъзна за какво става дума, както и че няма избор. Не можеш да позволиш еврото да се разпадне, защото това ще помете германската икономика, както и голяма част от икономиките на всички останали. Не можеш от омлет да направиш яйца на очи."

Кризата принуди европейските лидери да преосмислят и цялата конструкция на ЕС, която е нестабилна, страда от дълбок дефицит на демокрация и поради това е неспособна да се справя с такива ситуации, смята още роденият в Унгария американец.

"Сега вече Европа е обречена да работи заедно, защото не може да допусне еврото да рухне. Имате нужда от единна фискална политика.

В същото време естествените интереси (на отделните държави - бел. ред.) се разминават, така че това е като брак, сключен с пистолет, опрян до челото. Хората са принудени да живеят заедно не заради някакво кой знае какво горещо желание, а от необходимост. А това не е много добра основа.

Когато беше създаден ЕС, това беше един идеал. Беше много привлекателен, възпламеняваше въображението на хората. Трябва да се върнете към това. Трябва отново да запалите пламъка."
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Свързаният с Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин се е зарекъл да разори руския опозиционен лидер Алексей Навални, който е в кома в берлинска болница, с постановено от съда наказание в размер на ...
  Новини Руският опозиционер Алексей Навални е в "безсъзнание" в болница след предполагаемо отравяне с отровно вещество в чая му. Това съобщи говорителят му Кира Ярмиш в "Туитър", ...
  Новини Гърция "официално" е във втора вълна на заразяване с коронавирус. Това обяви един от топ експертите по инфекциозни болести в балканската държава пред "Гардиън".В неделя ...
  Новини Евролидерите договориха Многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване от пандемията от коронавирус на маратонски преговори, които тази нощ навлязоха в петия си ден, съобщават ...
  Новини Председателят на Долната камара Нанси Пелоси обвини американския президент Доналд Тръмп, че "си играе със здравето на децата". В неделя тя остро разкритикува администрацията на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?