Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 28
Начало arrow Здраве arrow Ало, Бърза помощ ли е? Боли ме глава!

Ало, Бърза помощ ли е? Боли ме глава!

  Print E-mail
2011-11-06 07:57:23
източник: dnes.bg

„Масово на телефоните на Бърза помощ звънят хора с температура, червено гърло и главоболие”, разказа пред Dnes.bg д-р Лиляна Азманова, която е ръководител на смяна в Центъра за спешна помощ в Пловдив. 

Линейките са разкарвани и за бъбречни кризи, което не било спешен случай и забавянето може да лиши друг човек от необходимата за спасяването на живота лекарска помощ.  

Над 300 лекари и медици от спешните центрове в цялата страна обсъдиха в Пловдив със здравния министър необходимите спешни промени за спешната помощ.  

Те поискаха нов закон за спешната помощ, в който ясно да се регламентира какво означава „спешен случай“, за да не бъдат разкарвани линейките за високо кръвно и кашлица.  

„Проблемите в спешните центрове ще бъдат решени, ако те станат част от окръжните болници, което ще гарантира по-добра здравна услуга за пациентите и по-високи заплати на лекарите”, каза пред хората в бели престилки здравният министър д-р Стефан Константинов. Те обаче не се съгласиха с готвената реформа и се обявиха против нея.  

 „Спешните пациенти нямат място в болницата, защото там трябва да се делят на осигурени и неосигурени”, заяви по време на срещата на медиците в Пловдив д-р Павлинка Каталиева, която работи във варненската Спешна помощ.  

Тя не вярва, че като минат към болниците, шефовете на търговските дружества ще помислят за по-високи заплати на персонала.   

„Ние не знаем какво ще се случи със спешната помощ, ако самите болници изпитат финансови затруднения”, каза пред Dnes.bg д-р Вили Батаклиева от Спешния център в Пловдив.   От своя страна министърът на здравеопазването обеща повече пари за спешните центрове, но не пое конкретен ангажимент.  

„Съвсем спокойно могат 10-15 милиона от бюджета да се отпуснат за спешната помощ и като се съкратят още ненужни структури, да се намерят още няколко милиона и ето ви реално увеличение”, обяви Константинов пред журналисти.   

Той е на мнение, че българите искат по-качествена помощ и бързо да я получат след инцидента.  В момента един лекар в Бърза помощ получава средно около 550 лева заплата. Фелдшерите се разписват срещу 400 лева. Работата е непривлекателна за младите, тъй като води до допълнително натоварване и стрес, а възнаграждението е ниско.  

В момента има недостиг на специалисти в спешните центрове, а медиците от тях масово напускат страната и отиват да работят в Германия и Франция, където на същата позиция взимат между 8 и 10 пъти по-голяма заплата.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини Премиерът Бойко Борисов и шефът на Националния оперативен щаб (НОЩ) Венцислав Мутафчийски инспектираха запасите от хлорохин.Двамата посетиха Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), ...
  Новини 1758 станаха лабораторно потвърдените случаи на коронавирус у нас. 69 са новите случаи за последното денонощие, по данни на Националния оперативен щаб.Новите случаи са от 12 ...
  Новини През една нормална седмица е трудно да преброим колко пъти влизаме във физически контакт с различни хора. За онези, които живеят сами, тези дни на карантина в Европа може би са били най-дългият ...
  Новини Изглежда, че децата са най-пощадени от коронавируса - те изключително рядко проявяват симптоми на болестта и още по-рядко се налага да влязат в интензивно отделение. Но на какво се дължи това и ...
  Новини Директорът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус предупреди в понеделник, че най-лошото от коронавирусната пандемия все още предстои."Повярвайте ни.Най-лошото тепърва ни ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?