20 Април 2024 г. Събота

Ало, Бърза помощ ли е? Боли ме глава!

2011-11-06 07:57:23

„Масово на телефоните на Бърза помощ звънят хора с температура, червено гърло и главоболие”, разказа пред Dnes.bg д-р Лиляна Азманова, която е ръководител на смяна в Центъра за спешна помощ в Пловдив. 

Линейките са разкарвани и за бъбречни кризи, което не било спешен случай и забавянето може да лиши друг човек от необходимата за спасяването на живота лекарска помощ.  

Над 300 лекари и медици от спешните центрове в цялата страна обсъдиха в Пловдив със здравния министър необходимите спешни промени за спешната помощ.  

Те поискаха нов закон за спешната помощ, в който ясно да се регламентира какво означава „спешен случай“, за да не бъдат разкарвани линейките за високо кръвно и кашлица.  

„Проблемите в спешните центрове ще бъдат решени, ако те станат част от окръжните болници, което ще гарантира по-добра здравна услуга за пациентите и по-високи заплати на лекарите”, каза пред хората в бели престилки здравният министър д-р Стефан Константинов. Те обаче не се съгласиха с готвената реформа и се обявиха против нея.  

 „Спешните пациенти нямат място в болницата, защото там трябва да се делят на осигурени и неосигурени”, заяви по време на срещата на медиците в Пловдив д-р Павлинка Каталиева, която работи във варненската Спешна помощ.  

Тя не вярва, че като минат към болниците, шефовете на търговските дружества ще помислят за по-високи заплати на персонала.   

„Ние не знаем какво ще се случи със спешната помощ, ако самите болници изпитат финансови затруднения”, каза пред Dnes.bg д-р Вили Батаклиева от Спешния център в Пловдив.   От своя страна министърът на здравеопазването обеща повече пари за спешните центрове, но не пое конкретен ангажимент.  

„Съвсем спокойно могат 10-15 милиона от бюджета да се отпуснат за спешната помощ и като се съкратят още ненужни структури, да се намерят още няколко милиона и ето ви реално увеличение”, обяви Константинов пред журналисти.   

Той е на мнение, че българите искат по-качествена помощ и бързо да я получат след инцидента.  В момента един лекар в Бърза помощ получава средно около 550 лева заплата. Фелдшерите се разписват срещу 400 лева. Работата е непривлекателна за младите, тъй като води до допълнително натоварване и стрес, а възнаграждението е ниско.  

В момента има недостиг на специалисти в спешните центрове, а медиците от тях масово напускат страната и отиват да работят в Германия и Франция, където на същата позиция взимат между 8 и 10 пъти по-голяма заплата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати