Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Фев 26
Начало arrow България arrow Железничарите отвръщат на удара

Железничарите отвръщат на удара

  Print E-mail
2011-11-06 07:35:42
източник: dnes.bg

Влаковете от 8 до 16 ч. ще спрат. Синдикатите в БДЖ започват ефективна национална стачка, която ще обявят официално в понеделник. В момента профсъюзите уточняват датата за началото на протестите.

Така те отговарят на реформите обявени в петък вечерта от ръководството на дружеството, които включват уволнението на близо 2500 души, спирането на 150 влака по губещи линии и поскъпване на билетите.

„Не е необходимо да има предупредителна процедура и консултации. От месец март сме в стачна готовност“, обясни пред “Труд” Петър Бунев, шеф на жп синдиката към КНСБ.

Профсъюзите ще се възползват от решение на арбитража между тях и работодателя през март, когато бе проведена предупредителна стачка и движението на пътническите влакове спря за час. Тогава те получиха разрешение за ефективна стачка в активната част на деня.

Тогава бе подписано споразумените с ръководството намалението на персонала да не надвишава 2800 души за години. В бройката обаче бяха включени доброволно напускащите и пенсиониращите се, а синдикатите получиха и обещание да няма масови съкращения.

„Просто ще продължим старата стачка заради едностранно нарушаване на договореностите помежду ни от страна на държавата“, каза още Бунев.

 

Единственото нормативно изискване, което трябва да изпълнят железничарите преди да започнат ефективната си стачка, е да уведомят ръководството на БДЖ 7 дни преди спирането на влаковете.

Това означава, че блокирането на жп трафика може да започне най-рано от 14 ноември.

„От два месеца ни говорят, че съкращения няма да има. Залъгваха ни, докато минат президентските и местните избори“, коментира още Бунев.

По думите му предложените обезщетения от 6 работни заплати за служителите, които се съгласят да напуснат по чл. 331 от Кодекса на труда, е изненадало синдикатите.

„Интересно е откъде ще извадят 10 млн. лв. за обезщетения, след като ни обясняваха, че няма пукната стотинка“, коментира той. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?