Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 20
Начало arrow България arrow Железничарите отвръщат на удара

Железничарите отвръщат на удара

  Print E-mail
2011-11-06 07:35:42
източник: dnes.bg

Влаковете от 8 до 16 ч. ще спрат. Синдикатите в БДЖ започват ефективна национална стачка, която ще обявят официално в понеделник. В момента профсъюзите уточняват датата за началото на протестите.

Така те отговарят на реформите обявени в петък вечерта от ръководството на дружеството, които включват уволнението на близо 2500 души, спирането на 150 влака по губещи линии и поскъпване на билетите.

„Не е необходимо да има предупредителна процедура и консултации. От месец март сме в стачна готовност“, обясни пред “Труд” Петър Бунев, шеф на жп синдиката към КНСБ.

Профсъюзите ще се възползват от решение на арбитража между тях и работодателя през март, когато бе проведена предупредителна стачка и движението на пътническите влакове спря за час. Тогава те получиха разрешение за ефективна стачка в активната част на деня.

Тогава бе подписано споразумените с ръководството намалението на персонала да не надвишава 2800 души за години. В бройката обаче бяха включени доброволно напускащите и пенсиониращите се, а синдикатите получиха и обещание да няма масови съкращения.

„Просто ще продължим старата стачка заради едностранно нарушаване на договореностите помежду ни от страна на държавата“, каза още Бунев.

 

Единственото нормативно изискване, което трябва да изпълнят железничарите преди да започнат ефективната си стачка, е да уведомят ръководството на БДЖ 7 дни преди спирането на влаковете.

Това означава, че блокирането на жп трафика може да започне най-рано от 14 ноември.

„От два месеца ни говорят, че съкращения няма да има. Залъгваха ни, докато минат президентските и местните избори“, коментира още Бунев.

По думите му предложените обезщетения от 6 работни заплати за служителите, които се съгласят да напуснат по чл. 331 от Кодекса на труда, е изненадало синдикатите.

„Интересно е откъде ще извадят 10 млн. лв. за обезщетения, след като ни обясняваха, че няма пукната стотинка“, коментира той. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?