18 Април 2024 г. Четвъртък

"Ройтерс": Папандреу оцеля, но отстъпва поста си на финансовия министър Венизелос

2011-11-05 08:49:53
Гръцкият премиер Георгиос Папандреу събра в парламента достатъчно гласове на подкрепа (153 срещу 145  от общо 300) за правителството си, включително тези на всички депутати от неговата социалистическа партия ПАСОК. По този начин Гърция избегна пропадане в още по-тежка политическа криза, заплашваща да докара държавата до банкурт в рамките на следващите 6 седмици.

Но часове по-рано Папандреу е сключил сделка да се оттегли и да остави финансовия си министър Евангелос Венизелос да сглоби коалиционно правителство.

Целта на новия кабинет ще бъде да получи парламентарно одобрение за най-новия помощен пакет за страната, твърдят източници, близки до събитията, съобщи "Ройтерс".

Сформирането на такава коалиция ще избегне сценария с предсрочни избори, който би тласнал Гърция още по-близо до банкрута. Освен това Атина ще получи време за одобряване на пакета и получаване на замразения в сряда вечерта транш от международните финансови институции.

В речта си пред парламента късно в петък Папандреу заяви, че е готов да обсъжда кой ще ръководи новото правителство.

 

Готов съм да разговарям с партиите за сформиране на коалиционно правителство и искам от вас вот на доверие в името на Гърция, на това тя да има способно правителство и да продължим незабавно към преговори за многопартиен кабинет, каза той по време на дебата за поискания от него вот на доверие.
"Искам да обърнем нова страница, но предсрочните избори ще са катастрофа, заради тях ще дерайлира международната помощ за страната и поредният транш. Затова призовавам за създаване на коалиционно правителство, а моята позиция на премиер е последното, което ме вълнува", каза Папандреу в началото.

"Не ме вълнува дори да не бъда преизбран. Време е за ново усилие... Никога не съм смятал политиката за професия."

Източниците на "Ройтерс"Ройтерс" посочи, че условието за реализирането на сделката било Папандреу лично да обяви пред парламента в нощта срещу събота, че ще се оттегли. Това трябва да стане преди вота на доверие.

"Има известни притеснения, че Папандреу може да размисли в последната минута и затова всички очи са насочени към изказването му", допълва един от източниците. В изказването си в ранните часове на съботния ден премиерът не каза директно, че ще се оттегли, но думите му прозвучаха именно като края на мандата му, коментира "Ройтерс".

 

Новото правителство най-вероятно изключва основната опозиционна сила "Нова демокрация". Нейният лидер Андонис Самарас каза вечерта в парламента, че Папандреу е отхвърлил тяхното предложение за правителство на националното единство с нов премиер и така единственият изход от политическата криза остават предсрочните избори.
Не е ясно още дали подкрепящите коалицията партии ще получат министерски постове или ще помагат само в парламента.

Бившият външен министър и бивш кмет на Атина Дора Бакояни веднага заяви, че е готова да сътрудничи на коалиционно правителство. Тя е независим депутат, неофициално представляващ сравнително младата дясноцентристка формация Демократичен алианс.

"Ако има отправена подобна покана, ще отговоря и ще участвам в разговори за подобно правителство", каза Бакояни пред "Ройтерс". Нейният Демократичен алианс има общо петима депутати в парламента.

Склонност към разговори за коалиционно правителство заяви и националистическата партия LAOS.

Преди гласуването Папандреу каза, че в събота ще отиде при президента на Гърция Каролос Папуляс, за да обсъди сглобяването на по-широко правителство.

На практика вотът приключи с малка победа на Папандреу, защото мнозинството на ПАСОК се увеличи на 153-ма депутати. Бившият министър на труда Лука Кацели бе приета отново в парламентарната група, след като подкрепи кабинета. Миналия месец тя бе изключена, след като гласува против поредните антикризисни мерки.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати