29 Март 2024 г. Петък

Хирургът Борисов трябвало да излекува БДЖ

2011-11-05 07:44:46

Ако не съкратим тези 2000 души, умира цялата железница. Така премиерът Бойко Борисов защити предстоящото орязване на персонал и закриване на линии в БДЖ, което бе обявено днес.

„На нас ни се падна най-лошото време инай-непопулярните мерки, които трябва да правим“, заяви Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ. 

„Аз тук съм в ролята на хирург, който трябва да излекува пациента – идва пациент и той умира. В това положение е и БДЖ. Години наред вместо да се направи тази операция, да се отреже това, което е било болно, те са ги оставили“, обрисува ситуацията той.

Премиерът поясни, че около 500-600 души, които ще бъдат съкратени от железниците, ще бъдат назначени в столичното метро, а за останалите „ще търсим начин да им намерим работа“.

Попитан дали ще остане твърд, или ще отстъпи при първия сериозен протест или стачка, Борисов заяви, че вече е провел няколко срещи със синдикатите и ръководството на БДЖ „и те знаят, че са допуснали гангрената да убие този организъм и сега тук е ролята на хирурга Борисов“.

„Аз днес трябва да отрежа този тумор. Догодина тази компания ще започне бавно, малко по-малко, да живее“, допълни Борисов.

Относно закриването на Държавния резерв той заяви, че целта на подобна мярка е да се спестят 50 млн. лв. разходи, но уточни, че още не е взето окончателно решение и ще се изчака следващото заседание на Министерския съвет.

В коментар за приключилите президентски избори премиерът заяви, че Симеон Сакскобургготски би бил изключително добър държавен глава, защото думата му се чува от световните лидери повече от тази на Първанов, на Плевнелиев и на Борисов.

По думите му политиците в България не са успели да използват потенциала му, а ако той е президент проблемите ни около Шенген не биха съществували.

„Ако Царя беше президент, за Шенген нямаше да мислим“, заяви Борисов. Той уточни, че ГЕРБ не е издигнал Сакскобургготски, защото „нямаше да спечелим по този начин“, а щели да започнат атаки и обвинения в задкулисни интереси.

Иначе според премиера резултатът на Ивайло Калфин и Стефан Данаилов от втория тур е далеч под този на двойката на ГЕРБ, ако от гласовете за левицата се извадят тези на привържениците на ДПС. Станишев обаче не бил постъпил честно като не е благодарил на Доган за подкрепата.

 

На въпрос кого предпочита за лидер на БСП –Първанов е по-голям играч“, като допълни, че той го е поздравил за резултатите, а настоящият лидер на червените не го е сторил.

„Бих се съюзил с всички политически партии, ако народът им даде власт и ако гражданите ни задължат да го направим“, каза още Борисов. По думите му, той с удоволствие би сключил коалиция със „Синята коалиция“, но с гласуването на тези избори хората показали, че не искат това.

Проблемите около организацията на вота той обясни с факта, че изборите са 2 в 1, но уточни, че това е направено, за да се спестят пари.

Попитан още ли ще свиваме коланите, Борисов изтъкна, че това се прави в цял свят. Уточни, че следи с огромна тревога не само случващото се в Гърция, но и в Италия и на Балканите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати