19 Април 2024 г. Петък

Четирима посланици с досиета съдят министерството заради връщането им в София

2011-11-04 15:00:01
Четирима посланици, работили за бившата Държавна сигурност, съдят Министерството на външните работи заради връщането им в София. Това съобщи електронното издание Медиапул.

Външно министерство е дало своето становище и Върховния администритивен съд ще се произнесе, каза говорителят на министерството Весела Чернева.

Дела са завели посланикът в Швейцария и Лихтенщайн Атанас Павлов Велчев, посланикът в Гърция Андрей Караславов, посланикът в Белград Георги Димитров и посланикът в Холандия Златин Тръпков. Всички те са работили в администрацията на президента Георги Първанов.

Това са съобщили от министерството на въпрос на Медиапул колко от посланиците, огласени като сътрудници на ДС от Комисията по досиетата миналата година, са завели дела срещу министерството заради връщането им в София.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев заяви, че първият му указ ще е за отзоваването на посланиците с досиета. Той обаче ще встъпи в длъжност на 22 януари 2012 година, когато изтича мандата на Първанов. А дали ще може да отзове посланиците- агенти или не, зависи това как и кога по темата ще се произнесе Конституционния съд. Съдът беше сезиран от БСП и ДПС за промените в Закона за дипломатическата служба, които забраняват дипломати с досиета да заемат определени висши постове в системата на Външно министерство, включително да бъдат назначавани за посланици.
Външният министър Николай Младенов издаде заповеди за служебно пътуване до София на група посланици, по силата на които могат да бъдат държани в България до изтичане на мандата им или до назначаване на нови посланици. Младенов се реши на тази стъпка, след като след като президентът Георги Първанов отказа да се съобрази с решението на правителството и позицията на парламента и да подпише указите за отзоваването на 37 посланици, обявени като сътрудничили на ДС.

Атанас Велчев, който е бивш служител в отдел "Протокол" на президентството, обжалва пред Върховния административен съд уведомление от външния министър за прекратяване на служебното му правоотношение заради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, съобщава още електронното издание. В жалбата се твърди, че актът е незаконосъобразен, тъй като не отговаря на изискванията за неговата форма, както и че органът по назначаването няма права да прекратява пълномощията на посланик. Велчев беше огласен от комисията като агент с псевдонима Асенов. Той беше посланик в Берн от 2005 г. до 30.11.2010 г.

Бившият шеф на кабинета на президента Първанов и посланик в Атина- Андрей Караславов обжалва пред Върховния административен съд заповедта на министъра на външните работи за прекратяване на дългосрочната му командировка поради изтичане на задграничния мандат.

В жалбата се твърди, че актът противоречи на конституцията, съгласно която само президентът има право да освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства. Със същите мотиви дела срещу МВнР са завели и бившите външнополитически секретари на президента Георги Димитров (посланик в Белград) и Златин Тръпков (Хага).
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати