28 Март 2024 г. Четвъртък

Марс-500 потвърждение на човешката уникалност

2011-11-04 13:29:42

Марс-500 е експеримент, имитиращ полет до Червената планета, който ще даде на учените нов поглед върху уникалните човешки способности.

Това заяви ръководителят на проекта Александър Суворов, цитиран от РИАН.

Експериментът, който продължи 520 дни, трябва да приключи днес в 14 часа, след като участващите - 3-ма руснаци, китаец, французин и италианец - трябва да напуснат тясната капсула в Руския Институт за Биомедицински проблеми, където те са живели и работили под стриктен режим от 3 юни 2010 г.

Експериментът е успешен, защото нито един от участващите не е отпаднал от началото на експеримента. Те са здрави и ... запазиха работната си ефективност по време на проекта", каза Суворов.

Без контакт с външния свят и без достъп до естествена светлина, участниците бяха подложени на редовни медицински и психологически изследвания, за да се проверява тяхното състояние по време на престоя им, заяви Суворов.

Ние сме сигурни сега, че хората могат да отидат до Марс и да се върнат без никакви проблеми. Обаче идеалният екипаж по време на полета трябва да включва 4-души, за да могат да се редуцират необходимите ресурси, които трябва да се вземат на борда", обясни той.

Суворов подчерта, че експериментът е показал няколко неочаквани прозрения за това как човешкото тяло реагира на стрес и продължително затваряне в малко пространство.

В някои от тестовете участниците регистрираха забавяне и спад в метаболитния процес, което показва, че количеството храна, което трябва да се вземе по време на пътуването до Марс трябва да бъде намалено", допълни още той.

Други смущения са - намаляване на моторно-двигателната активност и нарушения на съня.

Ръководителят на проекта смята, че е твърде рано за реален полет до Марс, въпреки успеха на експеримента.

В заключение той отбеляза, че трябва да се развие ефективна защита от силната радиация, с която екипажът ще се сблъска при пътуване до Червената планета.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати