25 Април 2024 г. Четвъртък

"Не" на референдума в Гърция, кабинетът бере душа

2011-11-04 09:03:04

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу, който се отказа от свикването на референдум, се е договорил с министрите си да предаде властта на коалиционен кабинет, но в замяна да получи подкрепа тази вечер при гласуването на вот на доверие на неговото социалистическо правителство, съобщават гръцките вестници, като се позовават на правителствени източници.

Твърди се, че тази договореност е била постигната на вчерашното извънредно заседание на кабинета. На него министрите казали на Папандреу, че трябва спокойно да се оттегли, за да спаси собствената си партия, като потвърдили, че той се е съгласил да подаде оставка. Самият Папандреу до вчера отказваше да го стори.

 

В. "Етнос" коментира, че заседанието на правителството е протекло на фона на срещата на върха на Г-20 в Кан, на която Ангела Меркел и Никола Саркози са заклеймили искания от Папандреу референдум.

"Някои министри останаха с впечатление, че това е последното заседание на кабинета, тъй като правителството бере душа и брои часовете до оставането си на власт“, изтъква вестникът.

Правителственото мнозинство в парламента се крепи на косъм, след като две депутатки от управляващата Социалистическа партия ПАСОК напуснаха редиците на парламентарната група на партията ПАСОК и обявиха, че няма да подкрепят вота на доверие на кабинета тази вечер.

Наблюдатели смятат, че въпреки политическите трусове вотът ще мине и кабинетът ще получи необходимото мнозинство от 151 гласа, но това не означава, че социалистите ще се задържат на власт.

С оглед на предстоящото гласуване на вота на доверие на правителството тази вечер в парламента управляващи и опозиция са изпаднали в сложен лабиринт и са безпомощни да се договорят за това как да бъде постигнат толкова нужният за момента консенсус. Очевидно е, че не гласуването, а прилагането на мерките за икономии е проблем за по-нататъшното оставане на правителството на власт, коментира в. "Етнос".

В. "Катимерини" акцентира върху отправеното от Папандреу предложение към консерваторите от опозицията за започване на консултации с партията им Нова демокрация за съставяне на преходно правителство, както и на изложените в парламента от финансовия министър Евангелос Венизелос десет стъпки за излизане от кризата.

Най-общо тези стъпки са в посока да бъде направено всичко възможно, за да бъде приложено на практика споразумението с еврозоната от 26 октомври за втория спасителен пакет.

", заяви Папандреу, като приветства решението на Нова демокрация да подкрепи споразумението с еврозоната за спасителния пакет.

В. "Та неа" се спира на критиките, отправени от двете леви формации - коалицията СИРИЗА и Комунистическата партия, срещу лидера на Нова демокрация, предложил съставянето на преходно правителство, като го обвиняват в лицемерие.

Ръководителката на комунистите Алека Папарига поиска разпускане на парламента и обявяване на предсрочни избори от служебно правителство. За негов премиер се спряга името на банкера Лукас Пападимос.

За днес двете партии са насрочили митинги пред парламента заради вота на доверие.

"Спасете Гърция", призова националистическият водач на формацията ЛАОС Георгиос Карадзаферис и настоя за сформиране на правителство на националното спасение. За избори апелират и останалите политически партии - Демократичната левица и Демократичният алианс.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати