27 Април 2024 г. Събота

Папандреу даде на заден за референдума

2011-11-03 17:00:01

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу предложи на опозицията преговори за разрешаване на политическата криза в страната и смекчи позицията си за референдума за спасителния финансов пакет, съобщи Ройтерс.

В изказване пред министрите Папандреу обяви, че е дал мандат за разговори с опозицията на двама високопоставени членове на ПАСОК, и поздрави политическите си противници за подкрепата им за плана за финансова подкрепа на Гърция.

Ако опозицията подкрепи сделката за европейската помощ в парламента, няма да е необходимо провеждането на референдум, обясни министър-председателят.

„Ще се радвам и да няма референдум, който никога не е бил цел сам по себе си. Радвам се, че всички тези дискусии в крайна сметка върнаха много хора към здравия разум“, пише в речта му пред министрите, раздадена на медиите.

 

„Ще разговарям с Антонис Самарас (лидер на опозицията), за да уточним следващите стъпки към по-широк консенсус“.

Папандреу повтори, че членството на Гърция в еврозоната не е поставяно под въпрос и че провеждането на избори сега би довело до голям риск от фалит.

След напрегнатата среща с ръководството на ЕС и лидерите на Франция и Германия снощи в Кан, днес Папандреу трябваше да се изправи и пред съпротивата на няколко свои министри срещу идеята за референдум.

Кабинетът е на ръба, след като водещи депутати от мнозинството поискаха създаването на правителство на националното спасение в навечерието на вота на доверие, планиран за утре.

Лидерът на опозицията от своя страна поиска назначаването на служебно правителство и провеждането на предсрочни избори, както и ратифицирането на споразумението за спасителния финансов пакет от настоящия парламент.

През деня се появиха информации, че Папандреу планира да се оттегли, за да отвори място за правителство на националното спасение, но после се оказа, че премиерът не смята да напуска поста си.

Междувременно в еврозоната се подготвят да останат без Гърция.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати