29 Март 2024 г. Петък

Дедесари точат 10 млн. лв., кътат кюлчета злато в сейф. Кабинетът се готви да реже привилегии

2011-11-03 08:37:16

„24 часа"

Дедесари точат 10 млн. лв., кътат кюлчета злато в сейф

10 кюлчета злато от по 1 кг и 62 златни монети бяха открити в банков сейф при спецакция срещу банда дедесари, която се проведе едновременно в 3 града.

7 души, сред които и една жена, са прибрани в ареста за укриване на данъци и неправомерно източване на ДДС. С помощта на още трима приближени те успели да ощипят хазната и да нанесат щети за 10 млн. лв., съобщиха от МВР.

В схемата били използвани над 150 фирми, част от тях "кухи".

Групата била наблюдавана от близо година и действала в Софийска, Плевенска и Варненска област.

Накрая антимафиоти атакували 17 адреса, иззели купища документи от квартири и каравана и разпитали над 20 свидетели.

По неофициална информация златото е открито в сейф в Първа инвестиционна банка, но не е ясно дали е бил нает от физическо лице, или фирма.

Всеки от членовете на групата, повечето мъже на възраст между 31 г. и 48 г., имал точно определена функция. Най-младият, който бил регистриран за документна измама и неоткриване на производство по несъстоятелност, се водел управител на над 150 търговски дружества. В действителност имал една действаща фирма, заяви висш прокурор вчера.

Престъпната мрежа била прикрита под шапката на легални адвокатски кантори, в които се водело счетоводството на фирмите.

 

„24 часа"

Фандъкова няма да вдига данъци, ще свива разходи

Софиянци няма да плащат по-високи местни данъци и през 2012 г. Налозите ще запазят размера си. Не искаме да натоварваме столичани, но ще свием разходите, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че и догодина кметството ще залага на по-висока събираемост и ще се опита да привлече максимално повече европейски средства. Фандъкова посочи, че при подготовката на бюджета може да се стигне до намаляване на общия размер на собствените приходи на общината.

На въпрос дали това означава, че догодина общината няма да има 1,3 млрд. лв., а по-малък бюджет, тя отвърна, че все още се работи по финансовата рамка. "Отново ще залагаме на строга финансова дисциплина, намаляване на разходите, но без това да се отразява на приоритетите на бюджета, които пак ще са транспорт, инфраструктура, екология и образование", заяви Фандъкова.

 

„Труд"

Кабинетът се готви да реже привилегии

Правителството запазва високите обезщетения при пенсиониране на военни и полицаи, но вдига еднократно още от догодина възрастта за излизане от системата. В същото време ще се орежат бонусите за държавните служители, които се пенсионират. Това стана ясно от изявленията на финансовия министър Симеон Дянков и военния Аню Ангелов в сряда.

Пенсиониращите се военни и полицаи ще продължат да получават по една заплата за всяка прослужена година, но максимум 20. Пенсионираните военни обаче, които продължават да работят като държавни служители, няма да имат право на второ обезщетение за трудовия им стаж като цивилни чиновници (виж долу).

 

„Труд"

Ще я бъде ли "Синята коалиция"

 

Лъвът на СДС възмъжа. Уви, СДС не последва еволюцията на логото си и закономерно провали президентските си избори. ДСБ - втората основна съставка на традиционната десница, за първи път излъчи съмнение за трус и разколебаване в редиците си. И то в София - най-мощната им партийна ядка. И загуби най-перспективната си битка - в столицата.

И в двете сини партии, без значение от нюанса, предстои следизборен трус, който със сигурност ще разклати скелетата им от основите до върха. Разбира се, ще се заговори за оставки. В СДС смените на лидера и ръководството са нещо като партиен спорт, а и самият лидер Мартин Димитров заяви, че ще си иска вот на доверие. Така че оставки там едва ли ще са новина. В ДСБ този въпрос години не стоеше - Иван Костов изглеждаше незаменим вътре. Но е твърде спорен извън партията. Самият Костов отговаря на въпрос за оттегляне с "ще видим". Ще видим дали това устройва този път всички в партията.

 

„Стандарт"

Гръцки огън пали лихвите

Пожарът, който бушува в Гърция, може да подпали финансовата черга и у нас. Опитите за спасяването на комшиите, които удрят на камък заради техния инат, като нищо ще вдигнат лихвите по кредитите ни, прогнозират експерти. За подобен вариант намекна и избраният за президент Росен Плевнелиев пред Би Ти Ви. Той обясни, че българите са изтеглили 26 млрд. евро кредити, а евентуалното покачване на лихвите може да съсипе много семейства и фирми. А скокът изобщо не е изключен, защото международните пазари реагират на всяка новина за нестабилност. Папандреу за пореден път разпали гръцкия огън, като поиска спасителният план на Евросъюза да бъде подложен на референдум. В същото време стана ясно, че Атина ще свърши парите до 15 ноември. БНБ няма да допусне гръцките банки майки да изтеглят прекалено много капитали от България, категорични са експерти.

 

„Стандарт"

Кърпят с лепило дупките на пътя

Нова технология за рециклиране на шосета ще позволи километър път да се ремонтира основно само за седмица. При това с 40% по-евтино, отколкото се правят обновяванията в момента, обясни пътният шеф Лазар Лазаров. За целта се използва машина, която впръсква лепило в стария път, заздравява основата на шосето и то става напълно готово за полагане на асфалт. Технологията позволява километър път да се обнови напълно за седмица. В част от новите търгове за ремонт на шосета по ОПРР използването на рециклиращата технология ще бъде включено в тръжните условия. Цената на пътния комбайн е между 100 000 и 500 000 лв., затова в момента едва 6 фирми у нас имат такъв, обясни Лазаров. Подобни машини обаче могат и да бъдат наети за конкретна поръчка. С тази технология вече са обновени 4 км от магистрала "Марица", шосето, което води до сметището във Враждебна, и улици в бургаския квартал "Победа". Водят се преговори да се ремонтират по тази технология и столичните улици, защото така няма опасност за спукани водопроводи и пропадания. По технологията цената за ремонта на пътя Елхово-Ямбол от 40 млн. лв. е била намалена с 40%, каза пътният шеф. В същото време обновените шосета са изключително здрави, а гаранцията им е същата като при обикновен ремонт. С технологията ще може да се обновяват двойно повече шосета годишно, а за да са перфектни пътищата ни, е нужно да се ремонтират по 2000 км всяка година.

 

„Монитор"

290 лв. минимална заплата от 1 май

 

Минималната работна заплата ще стане 290 лева от 1 май догодина. Повишението на най-ниското възнаграждение с нови 20 лева се отлага с един месец, реши Националният съвет за тристранно сътрудничество вчера. Първоначално бе планиран скок от 1 април. Причината за решението на тристранката е, че минималната заплата беше увеличена от 240 на 270 лева само преди два месеца - от 1 септември. В началото на следващата седмица на заседанието на тристранката се очаква финансовият министър Симеон Дянков да представи на социалните партньори новия модел за формиране на заплатите на държавните служители, научи „Монитор". Според последната публично оповестена идея възнагражденията на чиновниците ще се състоят от постоянна и променлива част.

 

„Монитор"

Стрес ни мори на работното място

 

Над 40% от работещите българи се оплакват от стрес в работата, а 60% страдат от обща умора. Въпреки това 87% твърдят, че са удовлетворени от условията на труд. Това показват резултатите от Националното изследване за условията на труд в България, осъществено по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа". Причината за разминаването в тези цифри е, че повечето от анкетираните хора се страхуват да не загубят работата си в кризата.

 

„Монитор"

Ситна цедка за екстрасенси и врачки

 

През ситна цедка ще минават врачки, баячки, екстрасенси и всякакви гадатели, които искат да практикуват „уменията" си занапред. На практика те няма да могат да се наричат психотерапевти, с каквото название се кичат, за да привличат клиенти. Това става ясно от проект на Закон за психотерапията, който подготвя депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова съвместно с Асоциацията на психотерапевтите. Занапред, който иска да работи тази професия, трябва да бъде вписан в специален регистър който вече е създаден.

 

 

„Сега"

Дянков загуби битката срещу привилегиите на МО и МВР

 

Министерството на отбраната, МВР и съдебната власт за пореден път се оказаха най-недосегаемите ведомства в България - никакви техни привилегии не могат да бъдат отнети. Вчера финансовият министър Симеон Дянков загуби битката за намаляване на обезщетенията при освобождаване от служба в МО, МВР и съдебната власт. И занапред военните, полицаите и магистратите ще получават до 20 заплати при напускане вместо предложените от вицепремиера до 15 възнаграждения.

Страхът на държавата да посегне на силовия и съдебния сектор ще бъде платен от всички държавни служители. Максималните обезщетения за пенсиониране при тях ще бъдат намалени от 20 на 10 заплати. Това стана ясно след вчерашното заседание на кабинета.

 

„Дума"

Режат парите при пенсиониране

 

Правителството намалява обезщетенията при пенсиониране на всички чиновници в държавната администрация, стана ясно вчера. След заседанието на Министерския съвет военният министър Аню Ангелов съобщи, че правителството е приело предложенията на Министерството на финансите да се намалят обезщетенията за държавните служители в МО и МВР в размер до 10 заплати, но редовите военни и полицаи ще продължат да взимат до 20 заплати при пенсиониране, а служителите в ДАНС - до 15. По-рано вчера Симеон Дянков заяви пред БНТ, че чиновниците в МО и МВР ще взимат колкото в другите ведомства - до 10 заплати при пенсиониране. По закон обаче всички държавни служители, а не само в МО и МВР, имат право на обезщетение в размер на толкова месечни заплати, колко години са прослужили в съответното ведомство, но не повече от 20. Това на практика означава, че се намаляват наполовина парите, които всички държавни служители ще могат да получат при излизане в пенсия.

В правителството имало съгласие и за увеличаване на нужния за пенсиониране стаж на военни и полицаи от 25 на 27 години наведнъж от следващата година, вместо това да става постепенно, както беше планирано в приетата миналата година пенсионна реформа.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати