18 Април 2024 г. Четвъртък

Саркози: Няма друг план за Гърция, всички сме изненадани от Атина

2011-11-02 13:06:15
Френският президент Никола Саркози обяви тази вечер, че в сряда следобед в Кан ще се проведе извънредна среща с участието и на германския канцлер Ангела Меркел и високопоставена гръцка делегация, която да реши как бързо да бъде въведен договореният преди по-малко от седмица антикризисен план, определен от него като "единственото решение" на дълговата криза.

На практика тази спешно свикан форум е неочаквано и изтеглено напред във времето начало на срещата на лидерите на Г-20 в Кан на 3-4 ноември.

Извънредната френско-германско-гръцка среща включва и представители на Европейския съюз и Международния валутен фонд. На нея според Саркози "ще се проучат условията, при които могат да бъдат спазени поетите ангажименти"Това заявление (за референдума -бел.ред) изненада цяла Европа", каза държавният глава на Франция в необичайно телевизионно обръщение от стъпалата на Елисейския дворец.

 

"Планът е единственият начин за решаване на гръцкия дългов проблем", добави той след края на заседание с участието на премиера, външния министър, финансовия министър и управителя на централната банка на страната.
По-рано днес канцеларията на Саркози разпространи след негов разговор с Меркел съобщение, че двете страни са "решени" да гарантират пълното прилагане на сделката от 27 октомври по възможно най-бърз начин.

Това съвсем малко успокои паниката на пазарите, а двамата ще трябва да положат заедно с европейските си партньори доста усилия, за да уверят останалите от Г-20, че еврозоната може да се справи с кризата, коментира "Ройтерс".

Френски банки с голяма експозиция към Гърция бяха сред най-пострадалите днес от бурята по пазарите. Акциите на Societe Generale се сринаха с 16.2%, а на BNP Paribas и Credit Agricole - с повече от 12%.
Всички надежди за възход на пазарите в края на годината и дори стабилизирането им, се изпариха днес, коментира агенция "Ройтерс".

"Току що наляхме още масло в огъня и изобщо не разбираме решението на гръцкия премиер. Ако има референдум, ще се получи едно голямо "не". Гърция си играе самоубийствени игрички, които може до доведат до излизането й от еврозоната. Поради това има опасения за френските банки, но и за държавите с еврото като цяло", коментира Марк Туати, старши икономист в парижката Assya Compagnie Financiere.

Според Давид Тесмар, преподавател по финанси м бизнес училището HEC в Париж, решението за референдум е направило по-вероятен сценария с излизането на Гърция от еврозоната.

"Надявам се европейските политици да се подготвят да такава вероятност. Опасявам се, че поради късогледство и идеологически причини, те просто отказват да го приемат... А да не си подготвен за това, наистина ще бъде катастрофа", казва той.

 

Бившият министър на промишлеността Кристиян Естрози, който е близък съратник на президента Саркози в управляващата партия, нарече решението на Атина "абсолютно безотговорно".
"Докато си в кризисна ситуация и другите искат да ти помогнат, арогантно е да опитваш да спасиш собствената си кожа, вместо да поемеш отговорността си", заяви Естрози.

Лидерът на крайната десница Марин льо Пен (очаква се тя да привлече 10% на президентските избори догодина) настоя, че е крайно време европейските лидери за подготвят План Б за излизане от еврозоната, преди да е ударила "катастрофата и паниката".

"Опитахме се да спечелим време срещу висока цена, платена от хората, знаейки, че краят е неизбежен", заяви Льо Пен през телевизия  i-Tele. "Сега трябва да седнем на масата и да подготвим с нашите европейски партньори съвместен, интелигентен план за напускане на еврото. С тази лудост трябва да се прекрати, иначе ще има бунт сред европейските народи."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати