24 Април 2024 г. Сряда

Transparency International: Фирми масово подкупват и бизнеса

2011-11-02 13:04:51
Компаниите са също толкова склонни да подкупват други фирми, колкото и да корумпират държавни служители, установява най-новото проучване на Transparency International "Индекс на даването на подкупи 2011".

Това означава, че корупцията е не само проблем на държавния сектор, но и на компаниите, тъй като носи за тях финансови и имиджови рискове, предупреждават авторите на проучването.

То бе разпространено тази нощ и днес е публикувано в броя на "Капитал Daily".

Китай, Русия и Индонезия криминализираха даването на подкупи, но остават най-корумпирани.
Лидерите на международни компании признават, че продължават да подкупват държавни служители, за да печелят публични търгове, да избягват регулации, да ускоряват управленските процеси или да влияят върху вземането на решения. През тази година за първи път проучването си Transparency International изследва и междуфирмената корупция и установява същата готовност да ръководителите на компании да подкупват други фирми, за да улеснят бизнеса си.

Вероятно не е изненадващо, че руските и китайските фирми, които през миналата година са инвестирали 120 млрд. долара в чужбина, са най-склонни да дават подкупи в чужбина. На другия край, сред най-малко корумпираните, са представителите на Холандия и Швейцария (виж таблицата).

Проучването през 2011 г. е извършено сред 3000 бизнесмени от развиващите се и развитите държави. То класира 28 държави според готовността на компаниите в тях да дават подкупи в чужбина. Предишното проучване бе направено през 2008 г. и включваше 22 държави. В новото изследване са добавени Аржентина, Индонезия, Малайзия, Саудитска Арабия, Турция и ОАЕ. Всички те са влезли в групата на държавите, чиито компании дават най-много подкупи.

В сравнение с предишното изследване най-много са се влошили резултатите на Канада и Великобритания, които са слезли съответно с пет и три места по-надолу. България не е включена в изследването.

Най-много корупция - в обществените поръчки и строителството

Сред най-корумпираните компании са тези от сектора на обществените поръчки и строителството. Това е секторът, в който заобикалянето на законите и лошото изпълнение може да имат най-опасни последици за сигурността на обществото, отбелязва Transparency International.

Следват го секторите на комуналните услуги, на недвижимите имоти и юридическите услуги, нефтогазовият сектор, миннодобивният. За всички тях са характерни високите инвестиции и намесата на държавата, както и строгите регулации - все условия, стимулиращи корупцията. В същото време тези сектори са от изключително голямо значение за развитието на държавите, което налага вземането на отговорни решения относно използването и собствеността на националните ресурси и инфраструктура.

Най-малко подкупи се дават в земеделието

Сред най-малко корумпираните сектори са земеделието и леката промишленост, следвани от авиационната индустрия за граждански цели и информационните технологии. Авторите на доклада посочват, че борбата с международната корупция вече се превръща в приоритет на международната общност. През миналата година Г-20 се ангажираха да се борят с явлението чрез специален план за действие. Напредъкът по този план се очаква да бъде одобрен от лидерите на Г-20 на срещата им в четвъртък и петък в Кан.

Препоръки към компаниите

 *Корпоративните структури да бъдат прозрачни, да има публично и прозрачно обявяване на всички филиали.
 *Спазването на ангажиментите за прозрачност и борба с корупцията да може да се проверява от независими наблюдатели.
 *Да се публикуват пълни подробности за сферата на действие на компаниите, а балансовите данни (както и транзакциите към правителства и местни власти) да се обявяват държава по държава.
 *Политиката и решенията за политически дарения да се приемат от борда на директорите след консултации с акционерите.
 *Политическите дарения и лобирането да бъдат включени в отчетите на корпорациите.
 *Да се оценява рискът от подкупи и корупция по цялата снабдителна верига на компаниите.
 *Компаниите да проучват щателно потенциални партньори и доставчици, за да се уверят, че те имат ефективни програми срещу подкупи.
 *Компаниите да разясняват антикорупционните си политики на партньорите и доставчиците и да искат от тях с договор да прилагат съответстващи стандарти.
 *Компаниите да осигуряват възможности на хората, които докладват, че са били участници или свидетели на опити за подкупване чрез ефективни политики и процедури.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати