Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Август 20
Начало arrow Бизнес arrow Transparency International: Фирми масово подкупват и бизнеса

Transparency International: Фирми масово подкупват и бизнеса

  Print E-mail
2011-11-02 13:04:51
източник: dnevnik.bg

Компаниите са също толкова склонни да подкупват други фирми, колкото и да корумпират държавни служители, установява най-новото проучване на Transparency International "Индекс на даването на подкупи 2011".

Това означава, че корупцията е не само проблем на държавния сектор, но и на компаниите, тъй като носи за тях финансови и имиджови рискове, предупреждават авторите на проучването.

То бе разпространено тази нощ и днес е публикувано в броя на "Капитал Daily".

Китай, Русия и Индонезия криминализираха даването на подкупи, но остават най-корумпирани.
Лидерите на международни компании признават, че продължават да подкупват държавни служители, за да печелят публични търгове, да избягват регулации, да ускоряват управленските процеси или да влияят върху вземането на решения. През тази година за първи път проучването си Transparency International изследва и междуфирмената корупция и установява същата готовност да ръководителите на компании да подкупват други фирми, за да улеснят бизнеса си.

Вероятно не е изненадващо, че руските и китайските фирми, които през миналата година са инвестирали 120 млрд. долара в чужбина, са най-склонни да дават подкупи в чужбина. На другия край, сред най-малко корумпираните, са представителите на Холандия и Швейцария (виж таблицата).

Проучването през 2011 г. е извършено сред 3000 бизнесмени от развиващите се и развитите държави. То класира 28 държави според готовността на компаниите в тях да дават подкупи в чужбина. Предишното проучване бе направено през 2008 г. и включваше 22 държави. В новото изследване са добавени Аржентина, Индонезия, Малайзия, Саудитска Арабия, Турция и ОАЕ. Всички те са влезли в групата на държавите, чиито компании дават най-много подкупи.

В сравнение с предишното изследване най-много са се влошили резултатите на Канада и Великобритания, които са слезли съответно с пет и три места по-надолу. България не е включена в изследването.

Най-много корупция - в обществените поръчки и строителството

Сред най-корумпираните компании са тези от сектора на обществените поръчки и строителството. Това е секторът, в който заобикалянето на законите и лошото изпълнение може да имат най-опасни последици за сигурността на обществото, отбелязва Transparency International.

Следват го секторите на комуналните услуги, на недвижимите имоти и юридическите услуги, нефтогазовият сектор, миннодобивният. За всички тях са характерни високите инвестиции и намесата на държавата, както и строгите регулации - все условия, стимулиращи корупцията. В същото време тези сектори са от изключително голямо значение за развитието на държавите, което налага вземането на отговорни решения относно използването и собствеността на националните ресурси и инфраструктура.

Най-малко подкупи се дават в земеделието

Сред най-малко корумпираните сектори са земеделието и леката промишленост, следвани от авиационната индустрия за граждански цели и информационните технологии. Авторите на доклада посочват, че борбата с международната корупция вече се превръща в приоритет на международната общност. През миналата година Г-20 се ангажираха да се борят с явлението чрез специален план за действие. Напредъкът по този план се очаква да бъде одобрен от лидерите на Г-20 на срещата им в четвъртък и петък в Кан.

Препоръки към компаниите

 *Корпоративните структури да бъдат прозрачни, да има публично и прозрачно обявяване на всички филиали.
 *Спазването на ангажиментите за прозрачност и борба с корупцията да може да се проверява от независими наблюдатели.
 *Да се публикуват пълни подробности за сферата на действие на компаниите, а балансовите данни (както и транзакциите към правителства и местни власти) да се обявяват държава по държава.
 *Политиката и решенията за политически дарения да се приемат от борда на директорите след консултации с акционерите.
 *Политическите дарения и лобирането да бъдат включени в отчетите на корпорациите.
 *Да се оценява рискът от подкупи и корупция по цялата снабдителна верига на компаниите.
 *Компаниите да проучват щателно потенциални партньори и доставчици, за да се уверят, че те имат ефективни програми срещу подкупи.
 *Компаниите да разясняват антикорупционните си политики на партньорите и доставчиците и да искат от тях с договор да прилагат съответстващи стандарти.
 *Компаниите да осигуряват възможности на хората, които докладват, че са били участници или свидетели на опити за подкупване чрез ефективни политики и процедури.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  Новини Бившият член на бордна на директорите на "Терем" АД Стоил Яков заяви пред bTV, че действията на министъра на икономиката Емил Караниколов по отношение на казуса "Дунарит" са ...
  Новини За българските предприемачи е по-лесно да регистрират фирма във Варна. Така всъщност, ако страната ни беше представена от Варна, а не от София, тя щеше да е с 25 позиции по-нагоре в доклада на ...
  Новини Манипулирането на километража вече е престъпление в целия ЕС. Това постанови Европейската комисия (ЕК) по предложение на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, автор на програмата. За нея ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?