26 Април 2024 г. Петък

Кабинетът ще намали облагите при пенсиониране в силовите ведомства

2011-11-02 13:03:39
Рестрикции за служителите в силовите ведомства ще обсъди днес Министерският съвет. Стажът за ранно пенсиониране на работещите в тях ще се вдигне от 25 на 27 години. Това съобщи пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков.

НОИ плаща 620 млн. на година само за ранно пенсиониране в двете силови министерства - военното и вътрешното, каза той.

Освен това при пенсиониране работещите в общата администрация  в МВР и Министерството на отбраната ще получават по 10 работни заплати, а не по 20, както е било до сега. Така режимът за тях се изравнява с този в останалите министерства.

Обезщетенията при пенсиониране при полицаите, които патрулират на улицата, и редовите военни остават без промяна - те ще получават по 20 работни заплати, увери Дянков.

По-късно след заседанието на Министерския съвет военният министър Аню Ангелов обяви, че няма да има намаляване на обезщетенията за военнослужещите от системата на Министерството на отбраната, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана.

Когато излизат в пенсия, всички служители в ДАНС пък ще получават 15 заплати, защото според преценката на кабинета работят "един вид чиновническа работа", каза Дянков.

Той припомни, че тези промени се предлагат от работодателските съюзи от повече от 10 години. Идеите вече са обсъдени и одобрени от ресорните министри.

Парите за БАН

За да получат по-голямо финансиране, работещите в БАН трябва да започнат да защитават европроекти. С тези думи финансовият министър коментира вчерашния протест на учените, които настояват за по-голямо бюджетно финансиране. "Вместо да стоят по улиците, да вземат да направят някой и друг европейски проект", каза министърът. Припомни, че има има близо 400 млн. лв. за научни изследвания, които БАН не използва.

Една трета от бюджета за БАН трябва да идва от държавната субсидия, една трета - от европейски средства и една трета - от развойна дейност съвместно с бизнеса, каза Дянков. Сега по думите му  65% от финансирането на институцията идва от държавата, а 35% от приходите й идват от друго.

През 2013 г. отново ще има намаляване на субсидията, предупреди той и даде за пример държавата, която успява да осигури еврофинансиране за проектите си, вместо да разчита само на бюджетни постъпления, а също и университетите. Не. Да покажат, че могат да правят европроекти и че са модерна институция."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати