Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Януари 20
Начало arrow Икономика arrow Кабинетът ще намали облагите при пенсиониране в силовите ведомства

Кабинетът ще намали облагите при пенсиониране в силовите ведомства

  Print E-mail
2011-11-02 13:03:39
източник: dnevnik.bg

Рестрикции за служителите в силовите ведомства ще обсъди днес Министерският съвет. Стажът за ранно пенсиониране на работещите в тях ще се вдигне от 25 на 27 години. Това съобщи пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков.

НОИ плаща 620 млн. на година само за ранно пенсиониране в двете силови министерства - военното и вътрешното, каза той.

Освен това при пенсиониране работещите в общата администрация  в МВР и Министерството на отбраната ще получават по 10 работни заплати, а не по 20, както е било до сега. Така режимът за тях се изравнява с този в останалите министерства.

Обезщетенията при пенсиониране при полицаите, които патрулират на улицата, и редовите военни остават без промяна - те ще получават по 20 работни заплати, увери Дянков.

По-късно след заседанието на Министерския съвет военният министър Аню Ангелов обяви, че няма да има намаляване на обезщетенията за военнослужещите от системата на Министерството на отбраната, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана.

Когато излизат в пенсия, всички служители в ДАНС пък ще получават 15 заплати, защото според преценката на кабинета работят "един вид чиновническа работа", каза Дянков.

Той припомни, че тези промени се предлагат от работодателските съюзи от повече от 10 години. Идеите вече са обсъдени и одобрени от ресорните министри.

Парите за БАН

За да получат по-голямо финансиране, работещите в БАН трябва да започнат да защитават европроекти. С тези думи финансовият министър коментира вчерашния протест на учените, които настояват за по-голямо бюджетно финансиране. "Вместо да стоят по улиците, да вземат да направят някой и друг европейски проект", каза министърът. Припомни, че има има близо 400 млн. лв. за научни изследвания, които БАН не използва.

Една трета от бюджета за БАН трябва да идва от държавната субсидия, една трета - от европейски средства и една трета - от развойна дейност съвместно с бизнеса, каза Дянков. Сега по думите му  65% от финансирането на институцията идва от държавата, а 35% от приходите й идват от друго.

През 2013 г. отново ще има намаляване на субсидията, предупреди той и даде за пример държавата, която успява да осигури еврофинансиране за проектите си, вместо да разчита само на бюджетни постъпления, а също и университетите. Не. Да покажат, че могат да правят европроекти и че са модерна институция."
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  Новини Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите надолу по веригата.Относно пазара на разпределението на електрическа енергия придобиваната група е с естествено монополно ...
  Новини Снимка: pixabay.comФинансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година. - - В изявление ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?