20 Април 2024 г. Събота

Юристите скочиха на лекарите в ГЕРБ

2011-11-02 12:49:03

Юристите и лекарите от групата на ГЕРБ влязоха в спор заради поредните предложения за промени на първо четене в Наказателния кодекс (НК).

Вносител на поправките са Станка Шайлекова и колегите й медици от ГЕРБ, "Коалиция за България", "Синята коалиция" и ДПС. 

Депутатите, които са лекари по професия, искат НК да предостави специална закрила на медицинските специалисти, с оглед специфичните им задачи, отговорността и риска, който поемат при изпълнение на задълженията си.

Кръстосването на шпагите започна още с представянето на становищата на здравната и правната комисии в парламента. Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов обясни на съпартийците си, че ще гласува против предложенията. И допълни, че в последните години е била въведена една порочна практика в Наказателния кодекс да се вкарват отделни професии.

"Аз съм съгласен, че имаше случаи с нападнати лекари. Обаче извинявайте, в "Спешната помощ" има и шофьори, тях като какви ги бият? Като шофьори или лекари? Ами дайте сега да видим горската стража, лесничеите. Това сa несериозни неща", аргументира несъгласието си с промените Анастасов.

Друга юристка от ГЕРБ също подкрепи становището на Анастасов. Юлиана Колева обясни, че юристите не са против специалната защита на лекарите и повечето медицински лица.

"Ние считаме, че тази защита съществува в НК в понятието "длъжностни лица", разясни тя.

Колева допълни, че място за нови промени в тази посока няма. "Защото иначе Наказателният кодекс в един момент ще се изроди в справочник на професиите в България", добави депутатът от ГЕРБ.

От името на лекарите в залата се изказа бившият заместник-председател на парламента Лъчезар Иванов.

"Лекарският контингент, уважаеми колеги, е изключително различен. Ако машинистът закъснее, няма да създаде опасност за здравето на хората, които вози", даде пример Иванов. Подкрепа той получи от левия депутат и бивш министър на здравеопазването Евгений Желев.

"Някой да ми каже къде в НК пише, че лекарите са длъжностни лица? Понякога се случват и неприятности, и за това смятам че те трябва да бъдат определение от Наказателния кодекс. Направете един жест", обърна се към юристите в залата Желев.

Въпреки дискусията между юристите и лекарите залата на два пъти отхвърли предложените промени.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати