26 Април 2024 г. Петък

От гафа "Бояна" лъсна възторгът на Борисов към Местан

2011-11-02 12:44:22

Премиерът Бойко Борисов се извини на заместник-председателя на ДПС Лютви Местан пред медиите за гафа "Бояна".

Вчера дясната ръка на Сокола настоя затова, заради разказа на премиера за срещата им в резиденцията сутринта след първия тур на изборите.

Местан обвини Борисов в манипулация, защото всъщност трябвало да се срещне с президента Първанов, а охраната от НСО го откарала в преддверието на Борисов.

"Първо, искам да му кажа, че НСО дори името ѝ е Национална служба за охрана към Президента на Република България. Това не са мои служители. Второ, хиляди пъти бих се извинил, ако съм нарушил по някакъв начин авторитета или достойнството на който и да било човек", обясни днес премиерът.

Борисов бе категоричен, че не се е възползвал от ситуацията – разкривайки за срещата, а всъщност се е застраховал, за да не бъде използван гафът срещу ГЕРБ.

"Изчаках да минат изборите и го направих, защото би могло, ако не е грешка, да се използва по какви ли не начини", обясни той.

Бойко Борисов припомни, че вече е споделял оценката си за Лютви Местан, когото премиерът смята за "образован, интелигентен, възпитан човек, който дори когато критикува, го прави в рамките на това, което един европейски политик би направил".

 

Така в понеделник сутрин дори се зарадвал на изненадващото посещение, защото "той е прекрасен събеседник".

„Като знам, че той е от близо 20 години депутат, би трябвало прекрасно да знаят коя е вила „Калина”, където стои президентът Първанов. Идването на нашата врата, на нашата порта, окей, приемам го да е случайно, но два пъти попитах охраната дали е за мен“, коментира Борисов.

По това време премиерът имал среща с Йорданка Фандъкова и като дошъл нечаканият гост, го поканил на кафе.

„По най-любезния начин го поканих, поговорихме 10 минути и той отиде на другата си среща. Затова не виждам с кое съм го обидил“, обясни Борисов.

„Нищо тайно не сме си говорили“, заяви премиерът и поясни, че обсъдили изборите, кой какво и къде е спечелил, но „нищо повече“ не са коментирали.

„Извинявам се, ако съм го притеснил с нещо или това му е причинило някакви тревоги или напрежение в партията“, заяви премиерът и отново припомни, че цялата охрана на резиденция „Бояна“ и служителите на НСО са към президента.

„Бях много озадачен“, коментира Борисов, защото въпреки че двамата първи мъже са в една резиденция „всички знаят къде е портата на вила „Калина“, а ДПС много пъти са ходили при президента“.

Има две порти, навлезе в подробности премиерът, от едната (отдолу) се минава за президента Първанов, а от другата (отгоре) се минава вилата на премиера.

„Друга такава грешка досега не се е случвала“, завърши той.

Борисов обясни, че е склонен да отдаде гафа на ранния час веднага след изборния ден. При положение че вечерта пресконференцията на ДПС е завършила след 1,30 сутринта.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати