23 Април 2024 г. Вторник

Фалшиви таблети наводняват пазарите

2011-11-02 07:11:48

Успехът, който таблетът iPad пожъна, се оказа успех не само за производителя Apple Inc. Той привлече и хиляди фалшиви и имитаторски продукти, отбелязва Bloomberg.

Само в един-единствен ден през юли за продажба в 23 сайта за електронна търговия са били обявени почти 18 000 фалшиви или имитиращи iPad и таблети с Android продукти, показва анализ на базираната в Сан Франциско компания MarkMonitor Inc., която помага на фирмите да защитават брандовете си.

Таблетите може да са нелегални, ако например имат някъде логото на Apple, и често не работят добре и са без гаранция, казва Фред Фелман, главен маркетинг директор в MarkMonitor. Имитаторските продукти и тези, които са заподозрени, че са фалшификати, събрани в проучването на MarkMonitor, са били предлагани от повече от 5 000 търговци, повечето от които базирани в Китай.

Копираните iPad устройства могже да се разпространяват по време на предпразничния сезон в края на годината, тъй като заради икономическия спад купувачите тръгват на лов за изгодни цени. Това създава повече конкуренция за Apple, дори ако много потребители купуват само таблетите защото те вярват, че получават истинските устройства на ниска цена.

„Предимството на Apple в неговия софтуер обаче е трудно да се възпроизведе“, казва Франсис Сидеко, анализатор в изследователската фирма IHS Inc.

„Той може да бъде копиран само до определено ниво“, казва Сидеко. Но фалшивите таблети например не може да се свързват с iTunes и App Store на Apple, като по този начин губят функционалност. Говорителят на  Apple Тръди Милър отказва коментар.

Apple пусна своя iPad през април 2010 г. и устройството бързо стана вторият най-печеливш продукт на компанията след iPhone. Таблетът генерира приходи от 6,9 млрд. долара за компанията от Купертино през третото тримесечие от общите приходи в размер на 28,3 млрд. долара.

Устройството привлече и доста легитимни конкуренти, повечето от които използват софтуера Android на Google Inc. Amazon.com Inc. също навлезе в конкурентния, но печеливш пазар навреме за предколедното пазаруване. Компанията ще пусне в продажба струващия 199 долара таблет Kindle Fire по-късно през този месец в намерението си да подкопае продажбите на iPad, чиято цена започва от 499 долара.

Все по-често фалшификаторите се концентрират върху мобилните технологии, след като в продължение на години копираха лекарства, ръчни чанти, софтуер и други продукти. Таблетите са логична цел, защото според анализ на неправителствената организация Consumer Electronics Association те са сред един от най-желаните подаръци за Коледа, по-предпочитани от лаптопи, телевизори, електронни четци и конзоли за видео игри.

За да избегнат ментетата, купувачите трябва да се придържат към сайтове, които познават, съветва Фелман. Друг червен сигнал са драматично намалените цени. Фалшификатите на таблети от изследването на MarkMonitor са средно със 69% по-евтини от оригинала.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати