25 Април 2024 г. Четвъртък

В БСП бунт срещу Станишев заради вота

2011-11-01 16:53:01

Соцлидерът Сергей Станишев трябва да подаде оставка. Това е била най-честата реплика сред червените в изборната нощ, пише „Монитор”. Най-бесен от резултата бил дългогодишният шеф на щаба Румен Петков, който пресметнал, че на базата на резултатите

червените за първи път от създаването на националното сдружение на общините (НСОРБ) през 1993-а няма да могат да изберат председател.

Печелим фалиралите общини като Сливен и Видин, а губим икономически силните градове като Благоевград и Севлиево, недоволстват на „Позитано” 20. Най-ядосани били в лобито на президента Георги Първанов, които са известни и като „кметското лоби” в партията, тъй като се състои предимно от бивши градоначалници, запознати с лостовете, които дава местната власт.

Те пресметнали, че печалбата в Северозападна България и загубата в североизточната част на страната била като смяната на кон за кокошка.

Преди имахме 10 области, сега имаме 8, но разликата е съществена, анализират ситуацията червените, цитирани от "Монитор". Сред погрешните лични решения на Станишев се отчита и лансирането на Борислав Гуцанов, който дори не достигна до балотажа във Варна. Никой не ни е бил така зле, дори и Иван Костов, гневят се червените, които винаги са държали пристанищата – Варна, Бургас, Русе. Сега обаче Столетницата се е оттеглила в по-малките областни градове.

Окончателните данни показват, че БСП печели в 79 общини, а не в обявените от Станишев в изборната нощ 93.

Така на практика лидерът като шеф на предизборния щаб се е провалил и в трите цели, които си постави за вота „2 в 1” - най-много кметове, най-много общински съветници и избор на президент. Губим всички позиции – не само президентската власт, но и местната, която винаги е била наша, ядосват се червените извън близкото обкръжение на експремиера. Те болезнено приемат и загубата на всички подстъпи за Бузлуджа, пише още изданието.

Огромна част от партията недоумява поведението на лидера в изборната нощ.

Станишев се държал като победител, а не като човек, довел БСП до най-разгромната загуба. Най-стряскаща била новината, че Изпълнителното бюро било решило да не подава оставка, а да „продължи да си върши работата”.

Изключително обиден и огорчен от ситуацията бил и кандидатът на БСП за вицепрезидент Стефан Данаилов, който в изборната нощ едва сдържаше сълзите си. 

Въпреки недоволството до принудителна оставка трудно може да се стигне, тъй като смяната на председателя на соцпартията се гласува само от конгрес.

Според стари партийци, ако това ръководство направи отчетно-изборната кампания и свика нов конгрес, той ще преповтори безпричинното задоволство от изборната нощ. Много от социалистите отчитат, че единственият, който може да обедини лобитата в партията, е президентът Георги Първанов, който от януари напуска „Дондуков” 2, пише още "Монитор". Според изданието обаче държавният глава не се виждал в ролята на Петър Стоянов.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати