23 Април 2024 г. Вторник

Политическа драма се вихри в Гърция

2011-11-01 16:06:27
Депутатката от управляващата в Гърция партия ПАСОК Милена Апостолаки напусна парламентарната група заради изненадващото решение на премиера Георгиос Папандреу за свикване на референдум за европейските помощи, като по този начин социалистите останаха с мнозинство от само двама депутати в парламента. 

Така управляващите социалисти остават със 152 депутатски места в 300-местния парламент.

Известният гръцки депутат от редиците на социалистите Васо Папандреу също се обяви днес против решението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за свикване на референдум за европейските помощи и призова за правителство на националното единство и организиране на предсрочни избори след това.

Шестима влиятелни членове на управляващата в Гърция партия ПАСОК призоваха също днес премиера Георгиос Папандреу да подаде оставка.

Страната спешно се нуждае от политически легитимно правителство, от план за национален възход, се посочва в съвместно писмо на шестимата членове на партията. 

Гръцката опозиция също призова за предсрочни избори. 

Опозиционният лидер Андонис Самарас отхвърли идеята на правителството за референдум за новия спасителен план на еврозоната за гръцката дългова криза и призова за предсрочни избори.

Решението на премиера Георгиос Папандреу за референдум излага на риск членството на Гърция в Европейския съюз, каза Самарас. Той добави, че "Нова демокрация" е решена да предотврати всякакви подобни "опортюнистични експерименти".

От своя страна премиерът на Гърция Георгиос Папандреу подложи на остри критики опозиционните партии в страната, като ги обвини, че заради поискания от него референдум за европейските помощи са се съюзили, за да падне неговото правителство.

Изборът на референдум не е бягство, каза Папандреу и добави, че бягство би било да поиска предсрочни избори, които по думите му ще доведат до разединение на народа и ще обрече страната на некоординиран фалит. 

Папандреу изненадващо обяви снощи, че ще се проведе референдум за пакета от спасителни мерки за гръцката дълговата криза, който беше договорен от лидерите на държавите от еврозоната миналата седмица. 

Решението на премиера е опит за заглушаване на широката вътрешна опозиция за мерките за икономии, които Гърция трябва да въведе за прилагане на спасителния план. 

То обаче доведе до потъване на финансовите пазари. Според анализатори референдумът може да се възприема и като вот за членството на Гърция в еврозоната.

Изненадващото решение късно снощи на премиера Папандреу за свикване на референдум доведе до спад на пазарите заради опасения, че европейският план за спасяване на еврото ще се провали. 

Папандреу не посочи дата за референдума, който обаче се очаква да бъде свикан в началото на следващата година. Премиерът освен това поиска вот на доверие на правителството в петък. 

На 26 октомври лидерите от еврозоната постигнаха споразумение за отписване на 50% от гръцкия дълг към частни кредитори и за предоставяне на втори спасителен пакет на Гърция в размер на 100 млрд. евро, което изисква нови строги мерки за икономии на висока социална цена. Първата помощ от ЕС и МВФ за Гърция от май миналата година е на стойност 110 млрд. евро.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати