19 Април 2024 г. Петък

Борисов не ми е учител по демокрация, сопна се Станишев

2011-11-01 16:03:48

Не приемам Бойко Борисов да ми бъде учител по демокрация, особено след тези избори, които бяха направени с мутри. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев.  Според него в изборната нощ премиерът се е опитал да яхне антикомунистическата вълнà.

Станишев заяви, че няма никакво основание да си подава оставката като лидер на БСП. Той се аргументира с резултатите на левицата на вота 2 в 1, които определи като впечатляващи – само 5% разлика между Ивайло Калфин и победителя Росен Плевнелиев и червени кметове на 94 общини в страната. Дори бих казал, че е подвиг, посочи Станишев.

Той е категоричен, че без манипулации и купуване на гласове ГЕРБ е нямало да постигнат такъв резултат.

„Убеден съм, че ако изборите бяха честни, Ивайло Калфин и Стефан Данаилов щяха да бъдат президент и вицепрезидент на България”, заяви Станишев. Той допълни, че изборните резултати са сериозна стъпка напред за БСП и партията е разширила влиянието си.

„Нямаме основание да стоим с наведена глава“, каза лидерът на БСП. Той обясни, че до момента никой в партията не му е искал оставката и допълни, че ако някой го направи сега, би било „провокация и саботаж на това, което сме постигнали“.

 

Червеният депутат Михаил Миков също подкрепи тезата, че няма основание за смяна на лидера на партията. Трябва да се види кой и как в партията си в свършил своята работа, смята той. Миков хвърли и „бомбата“, че членове на БСП и дейци на различни ръководни равнища са работили срещу резултатите на БСП на изборите. Той не пожела да изреди конкретни имена, но подхвърли, че сред тях е бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев.

„ГЕРБ се страхуват от повторни избори, защото трябва да извадят нови 100 милиона черни пари и да издрусат бизнеса, за да постигнат такива резултати“, смята още Станишев. 

Той не пожела да коментира изказването на премиера Борисов, че Станишев е изгубил изборите, а Георги Първанов си направил плацдарм за връщането в БСП. 
„Няма да коментирам Борисов и неговите упражнения върху БСП“, бяха думите на соцлидера, който добави, че не приема опитите на премиера да всява интриги.

Според него след изборите ГЕРБ ще се опитат да разбият БСП, както са направили с десницата. „Опитът за разкол в БСП идва отвън“, допълни и червеният депутат Антон Кутев.

Социалистите „захапаха“ и легендата на българския футбол и отявлен симпатизант на ГЕРБ Христо Стоичков, който призова Станишев да се оттегли като лидер на партията и допълни, че ако Тодор Живков го види какво прави, ще се обърне в гроба.

„Господин консулът да си гледа консулската работа. След като се превръща главен политически анализатор на ГЕРБ – това им е капацитетът, толкова могат, колкото може и той“, каза Станишев.

„Партията рàни, ние бориме“. Този продукт се проявява в новите условия под щедрото крило на ГЕРБ“, допълни колегата му Михаил Миков. „Той раздава политически оценки, а в същото време никой от нас никога не би си позволил да коментира неговите крупни успехи в професионалната му кариера на треньор“, каза Миков. 

Според Станишев трябва да се иска касиране на местните избори в Смолян, Велико Търново, Лом, Пловдив. Оставал отворен и въпросът дали левицата ще поиска касиране на президентския вот. „Има определени принципи и стандарти на правене на избори и това не е дребно и самоцелно заяждане”, обясни Станишев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати