20 Април 2024 г. Събота

Игнатов смъмри БАН. На учен по чистачка и половина

2011-11-01 11:37:20

"На всеки учен в БАН са пада по човек и половина обслужващ персонал, субсидията, която се дава на БАН, означава, че "академията трябва да се реформира по посока на своите учени".

Това каза днес министърът на образованието Сергей Игнатов по повод на протестите на БАН и несъгласието на учените с намалението на бюджета на академията от 59 на 54 милиона лева за 2012 г.

"Ако учените в Академията са 2900, колкото казва нейният председател акад. Никола Съботинов, извън учените има и 1100 души със средно образование, а и обслужващият персонал заедно, е шест хиляди и нещо – близо 7000", посочи министърът.

В отговор на въпрос той каза, че се планира част от този технически персонал да бъде съкратен и посъветва служителите в БАН да поставят тези въпроси на ръководството.

"Те трябва да решат – или ще подкрепятнай-добрите институти, които наистина имат добра оценка, и те трябва да се свържат с университетите. Ако го направят, тези 55 млн. лв. ще им стигнат или ще раздават на всички на калпак и ще разглеждат Академията като социална институция", посъветва ги Игнатов.

По думите му проблемът в БАН не бил увеличаване на субсидията, "проблемът е до това, че институцията трябва наистина да се реформира", категоричен бе той.

Според него в БАН реформа не е осъществена, а добрите институти с оценка "А" са изчезнали със схемата на сливанията.

 

Сергей Игнатов бе категоричен, че няма да отиде и да се срещне с протестиращите учени и изследователи, които днес надянаха въжетата на вратовете си и излязоха на протест пред БАН, за да настояват за още пари за науката на България.

"Когато ме канят като член на настоятелството, аз присъствам, а не съм длъжен да ходя на Общото събрание, защото, представете си, ако аз посещавам и всички академични съвети на университетите, моето време ще бъде само – има едно стихотворение "Прозаседавшиеся" на Маяковски", завърши министърът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати