16 Април 2024 г. Вторник

Борисов: Първанов и Доган са бъдещите политически противници на ГЕРБ

2011-11-01 11:06:55
На приключилите местните избори президентът Георги Първанов е подготвил своето връщане в БСП чрез "плацдарм" от верни червени кметове и с подкрепата на Ахмед Доган. Тази теза разви в интервю за Би Ти Ви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според неговия анализ на следващите парламентарни избори основни противници на ГЕРБ ще бъдат Първанов и Доган, които дотогава ще налагат свой социално-либерален модел.

"За тези 20 години в центъра има двама играчи, които са класа и който ги е подценил, е бил тежко бит.  Това са Първанов и Доган, на всички останали много им се иска да приличат на тях, особено вдясно, но са далече, защото двамата пак постигнаха целите, които си бяха задали", каза Борисов и призова всички демократично мислещи, сред които изброи ДСБ и СДС, да се обединят срещу тях.

Премиерът разви тезата, че БСП е спечелила в общини, които Първанов е посетил под формата на представяне на мемоарите си и изброи Перник, Ловеч, Шумен, Видин, Враца, Криводол, Търговище, Разград и Монтана. Изрично посочи, че ДПС или не е издигала свой кандидат на тези места, или е подкрепяла кандидата на БСП.  Борисов подчерта, че единствено във Видин и Сливен загубата на ГЕРБ се  дължи на лошо предходно управление на нейните кметове. (бел. ред.  в Монтана победител на местните избори е Златко Живков (ВМРО НИЕ) с 54.59% от гласовете на първия тур, а в Търговище кандидатът на БСП Красимир Мирев  спечели балотажа срещу Тунчер Кърджалиев от ДПС). 

В подкрепа на тезата си за сближаването на Първанов с Доган премиерът разказа, че миналия  понеделник сутринта след първия тур, както си гледал телевизия в резиденция "Бояна", където живее, му съобщили, че има посетител - Лютви Местан. След като Борисов го поканил да влезе и му предложил турско кафе, Местан се сконфузил и обяснил, че сбъркал къщата със съседната, където живее държавния глава.

Според премиера нито БСП, нито друга политическа сила би искала сега да предизвика предсрочни избори, защото "ГЕРБ управлява добре и никой не иска да вземе властта по време на криза".

След като в изборната нощ на балотажа Борисов заяви, че няма да се кандидатира за президент след пет години, когато мандатът на Росен Плевнелиев изтече, днес той дори заговори за втори мандат начело на кабинета.  "Да изкарам още един мандат, ще стана на 60 години", пожела си премиерът. 

Загубата на БСП на президентските избори е част от същия сценарий и целта е била да се провали сегашният лидер Сергей Станишев. "Победа на президентските избори щеше да стабилизира Станишев в партията. Президентът пробва проекта АБВ, но след като всички маймуни, които са обиколили другите партии, се събраха при него, той като опитен политик веднага разбра, че този проект е провал и сега си създаде почва да се върне в БСП", коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов предположи, че много по-голям успех БСП би имала, ако беше издигнала Стефан Данаилов за президент, вместо недолюбвания в самата партия Ивайло Калфин. Постовете обаче са били разменени, за да не постигнат успех, смята Борисов и отбеляза, че и Калфин, и Данаилов са свързани Първанов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати