29 Март 2024 г. Петък

Москва е готова да помогне на ЕС, "ако я помолят"

2011-11-01 10:15:22

Москва е готова да предложи на ЕС ръка за помощ в преодоляването на кризата – "ако я помолят", пише руският в. "Новие известия".

Печатът коментира вчерашното изявление на Аркадий Дворкович, помощник на президента Дмитрий Медведев, че Русия е готова да подкрепи Европейския съюз със средства до 10 милиарда долара чрез Международния валутен фонд (МВФ).

ЕС не е отправял никакви официални запитвания, но ако това стане, "компетентните органи в Русия щеразгледат сериозно подобно запитване и възможността да предоставим подкрепа", посочи Дворкович, цитиран в "Новие известия".

На 2 и 3 ноември президентът Медведев ще участва в среща на върха на Г-20 във Франция. Основна тема ще бъдат състоянието на световната икономика и комплексът от мерки, необходими за предотвратяване на втора кризисна вълна, припомня изданието.

"Очевидно е, че рискове все още има, на първо място поради това, че не бе изцяло осигурена финансова консолидация нито в Европа, нито в САЩ", посочи Дворкович. Той изрази "умерен оптимизъм по повод предстоящите събития в Европа".

Известна тревога буди фактът, че доколкото Европа е най-близкият търговски и инвестиционен партньор за Русия, нестабилността в ЕС може да предизвика и фаза на нестабилност в Русия, пише "Новие известия" във връзка с форума на Г-20. Затова Дмитрий Медведев ще отдели специално внимание на заседанията, където ще се обсъжда европейската и световната икономика, добавя всекидневникът.

Европа ще склони да приеме всяка помощ, включително от Русия, смятат експерти на "Независимая газета", цитирана от БТА. Твърде е вероятно Европа да се възползва от предложенията на Кремъл.

Не бива обаче да забравяме, че мнозина европейски лидери се страхуват от евентуално укрепване на руските позиции в Европа на фона на голямата енергийна зависимост на европейските държави от Русия, коментира руски аналитик от международна инвестиционна компания.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати