29 Март 2024 г. Петък

Руска преса: Плевнелиев разтревожен от "Южен поток"

2011-11-01 08:44:35
Новият български президент е разтревожен от "Южен поток". Росен Плевнелиев "е против създаването на бази на руското Министерство на извънредните ситуации (МИС) по дължината на газопровода", пише руският вестник "Известия". 

След като Плевнелиев смени социалиста Георги Първанов, ГЕРБ ще стане единствената партия на властта в България, а в ситуацията около "Южен поток" "се намесват политически фактори", твърди вестникът. 

"Българите са крайно обезпокоени от идеята по трасето на газопровода да бъдат създадени т. нар. хуманитарни центрове за спасяване с участието на руското МИС", заявява пред изданието руски политолог.

Споразумение за изграждане на първия подобен център в сръбския град Ниш бе постигнато на 17 октомври от руския министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу и вътрешния министър на Сърбия Ивица Дачич, напомня експертът Артьом Улунян от Института по обща история към Руската академия на науките.

Предвидено е тези центрове да бъдат снабдени с всичко необходимо за оперативно ликвидиране на евентуална авария на газопровода, включително със самолети амфибии БЕ-200 и специално оборудвани хеликоптери Ми-26, се казва в статията.

"С оглед на факта, че МИС все пак е военизирана организация, всъщност става дума в региона да бъде създадена мрежа от руски военни бази", коментира Улунян. Според него властите в София "с днешната й прозападна ориентация" няма да са склонни да се примирят с това.

"Известия" цитира и мнението на Димитър Бечев, представен от вестника като "експерт от близкия до партията ГЕРБ аналитичен Център за либерални стратегии".

Той казва, че "руските хеликоптери Ми-26 еднакво лесно могат да превозват и спасители, и десант". Ако решението за създаване на центрове на руското МИС по трасето на "Южен поток" не бъде преразгледано, София може изобщо да се откаже от участие в проекта, добавя българският експерт, цитиран в "Известия".

Новият президент на България по всяка вероятност ще следва общата линия на правителството по всички въпроси, свързани с политиката на официална София, включително спрямо Русия. Това пише московският официоз "Росийская газета", коментирайки избора на Росен Плевнелиев за държавен глава.

Вестникът пише, че по време на предизборната си кампания Плевнелиев е заявявал, че в отношенията с Русия ще се ръководи на първо място от прагматизма, включително що се отнася до съвместните енергийни проекти - АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток". 

Според новия президент те трябва още веднъж да бъдат преразгледани на преговори, пише изданието. Същевременно обаче се припомня, че Плевнелиев е подчертавал перспективите за по-нататъшно развитие на приятелските връзки между двете страни.

"Президентските избори бяха спечелени от протеже на премиера" и "властта на управляващата партия в България се удвои", коментира вестник "Комерсант", цитиран от БТА. Според вестника "това ще позволи на министър-председателя да заздрави контрола върху изпълнителната власт, включително във външната политика".

Експерти на изданието обаче изразяват опасения, че "управлението на тандема ще се отрази негативно върху руските енергийни проекти в България".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати