27 Април 2024 г. Събота

Готвят референдум в Гърция за спасителния план

2011-11-01 06:33:48

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви, че ще се организира референдум дали да се приемат условията по новия европейски пакет от помощи, предадоха световните агенции.

"Имаме доверие на гражданите, вярваме на преценката им и на решението им", заяви Папандреу пред парламентарната група на управляващите социалисти.

Той посочи, че ще поиска и вот на доверие от парламента по споразумението за гръцкия държавен дълг, постигнато на срещата на върха на ЕС на 26 октомври.

"Искат ли гърците да се приеме новото споразумение или го отхвърлят? Ако гърците не го искат, то няма да бъде прието", заяви Папандреу.

През изминалата седмица в цяла Гърция имаше протестни прояви срещу политиката на бюджетни икономии на социалистическото правителство.

Управляващите вече имат мнозинство от само три места в парламента, а рейтингът им рязко спадна заради политиката на бюджетни съкращения, която вероятно ще задържи страната в рецесия за четвърта поредна година през 2012 г.

Според допитване близо 60 процента от гърците възприемат като отрицателно или по-скоро отрицателно постигнатото на срещата на върха на ЕС споразумение за нов пакет от заеми, възлизащи на 130 милиарда евро.

 

Споразумението предвижда и частните кредитори на Гърция да опростят 50 процента от задълженията й, или около 100 милиарда евро. В замяна на помощта еврозоната поставя условия за строги икономически реформи в Гърция.

Изявлението на Папандреу за референдума изглежда изненада много от депутатите, отбелязва Асошиейтед прес.

Премиерът не посочи нито дата, нито други подробности за общонародното допитване, което ще е първото в Гърция от 1974 г., когато бе отменена монархията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати