24 Април 2024 г. Сряда

София чиста от изборни плакати до 3 ноември. Точка!

2011-10-31 14:21:02

До 3 ноември всички партии и коалиции, участвали в изборите за президент и местна власт, трябва да премахнат своите агитационни материали в Столичната община, съобщи началникът на отдел "Контрол по рекламата" в Столичния инспекторат Иво Пенев.

При направените проверки инспекторите са установили, че в столицата на нерегламентирани места саразлепени 4262 агитационни материала, обясни Пенев.

Той припомни, че в София за предизборната кампания са осигурени 294 места за разлепване на агитационни материали.

По думите му 14 партии, коалиции и инициативни комитети имат поставени материали на нерегламентирани места.

От инспектората са съставили общо 201 констативни протокола и по компетентност са изпратени до Общинската избирателна комисия, която трябва да разпореди свалянето на незаконната реклама.

От инспектората са изпратили писма до 14 партии, коалиции и инициативни комитетети с цел припомняне на срока за премахването на материалите.

Такива са получили кандидатите за президенти Светослав Витков, Алексей Петров, както и БСП, ГЕРБ, НДСВ, ОДС, "Нова сила", "Синята коалиция", Партия за хората от народа, ДРОМ, ВМРО-БНД, РЗС, БЗНС и "Атака".

От днес започва проверка дали е започнало премахването на агитационните материали, като това важи и за билбордовете, които съгласно Изборния кодекс трябва да се премахнат в тридневен срок след приключването на изборите.

Глобата по Изборния кодекс е от 1000 до 5000 лева за установено нарушение.

От ГЕРБ, "Атака" и БСП са декларирали, че ще премахнат сами поставените агитационни материали на определените места и извън тях. На тях ще бъдат дадени още три дни след 3 ноември, за да се премахне агитацията.

По изчисления на инспектората разлепените агитационни материали за тези избори на определените и извън определените за целта места са общо около 40 тона.

От инспектората са провели разговори с фирми, занимаващи се с оползотворяването на хартия, които ще почистят афишните колони, след като изтече законоустановеният срок.

Водени са и разговори за включването на лица, осъдени на общественополезен труд, в акцията по почистването на града от агитационните материали.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати