26 Април 2024 г. Петък

Бюджет 2012 влиза в НС без церемония

2011-10-31 14:10:36

Проектобюджетът за 2012 година влиза днес в парламента, но без церемония. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерския съвет. 

„Аз реших, съгласувано с председателя на Народното събрание, тази година да няма такава церемония, товае тежка финансова година за цяла Европа и не е време за церемонии“, отсече финансовият министър. 

Дянков определи бюджета за следващата година като консервативен и напомни, че в Европа икономическите новини продължават да са негативни и след решението за Гърция. 

На някои институции се намаляват парите, защото такива са възможностите на бюджета, обясни финансовият министър. 

Образованието ще получи около 50 млн. лева повече следващата година, спортът – около 6 млн. лева отгоре, а културата – около 15 млн. лева, изреди Дянков.  Около 40 млн. лева от допълнителните пари за образование ще отидат за увеличаване на стандартите в средното образование и около 10 млн. лева – за наука.

За БАН Дянков коментира, че академията се финансира около 65% от държавна субсидия, почти няма частни проекти, а останалото е от съвместни проекти. 

Министърът възнамерява да намали субсидията на БАН и за 2013 година, за да се мине „на конкурентен принцип”. 
До края на ноември ще има решение дали пенсионерите ще получат коледни добавки, съобщи още Дянков. 

Иначе в проектобюджета заложеният минимален размер на фискалния резерв се запазва на ниво от 4,5 млрд. лева.

С 10 млн. лева се увеличават парите на здравното министерство за спешната помощ. Средствата за увеличаване на ниските пенсии нарастват с около 250 млн. лева главно заради вдовишките пенсии, чието увеличение на година струва около 12 млн. лева.

 

В Закона за акцизите и данъчните складове също има две промени. От началото на следващата годината ще се прилага намалена акцизна ставка за бира, произведена в страната в независими малки пивоварни.

Дянков съобщи, че от 1 юни 2012 г., а не от 1 януари следващата година, ще има промяна на акцизната ставка върху природния газ и тя е наполовината от предложенията.

Предложенията са били ръстът да е с 1,70 лева за един гигаджаул на природния газ за моторно гориво, а този, който се използва за отопление, да се увеличи с 20 стотинки. За природния газ за битови нужди няма да има увеличение на акцизната ставка. 

В Закона за ДДС има промяна, с която се дава възможност на хотелиерите да се ползват от всички привилегии, които досега са действали само за туроператорите.

Става дума за деветте процента данък ДДС, който досега е бил възможен главно за туроператори, които организират групови почивки, и хотелиерите не са имали възможност да се възползват за техните услуги от намалената данъчна ставка и са плащали 20 на сто. С промяна, която е съгласувана с ЕК, вече и те ще могат да се възползват от намалената ставка от 9 процента, каза министърът. 

В Закона за данъците върху доходите на физическите лица има две промени. Първата е, че се закръглява към всеки кръгъл лев в полза на гражданите данъчното задължение.

Другата промяна предвижда освобождаване от задължението да подават годишна данъчна декларация хората, които са придобили доходи само от трудово правоотношение.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати