26 Април 2024 г. Петък

Правителството ще приеме окончателния вариант на бюджет 2012

2011-10-31 06:09:26
Правителството и днес ще има извънредно заседание за бюджет 2012. На него трябва да бъде одобрен окончателния вариант на проекта, който до края на деня ще бъде внесен в парламента (последният ден на октомври е законовият срок това да се случи - бел.ред.). Това ще е бюджет, който предвижда повешение на минималната заплата, залага почти двойно намаляване на бюджетния дефицит, увеличение на усвояваните европари с 80% и с малко намалява средствата за сектор "Сигурност", а с малко увеличава тези за образование и култура.

След заседанието на кабинета "Борисов" ще стане ясно има ли и какви нови промени спрямо проектобюджета, който беше представен миналия понеделник и тези, които станаха ясни през седмицата. По традиция финансовият министър Симеон Дянков лично внася предложението на среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, но до снощи такава среща все още не беше официално обявена.

По-висока минимална заплата 

Сигурно е, че бюджетът ще заложи увеличаване на минималната работна заплата. Идеята, споделена от социалния министър Тотю Младенов преди седмица и подкрепена от финансовия министър Симеон Дянков, беше потвърди миналия петък от премиера Бойко Борисов. Най-вероятно това ще стане от 1 април и тя ще се повиши с 20 лева - от сегашните 270 на 290 лева.

Обещанието за увеличение беше разчетено като предизборно, защото изявлението на премиера дори изпревари срещата на Тристранния съвет по темата в петък следобед.

След разговорите с работодатели и синдикати, финансовият министър потвърди, че се мисли и за увеличение на пенсиите. Дали и какви средства за това са предвидени ще проличи от проекта днес.

В края на седмицата стана ясно, че за 2012г. се удължават и периодите (т.нар. база), върху която ще се изчисляват паричните обезщетения за майчинство, безработица и болнични. Промените може да намалят размера на майчинските, болничните и помощите. Тези срокове също бяха обсъдени в петък, но не бе съобщено, дали ще се променят още, а че консултаците по тях ще продължат.

Макрорамка 2012

Проектът предвижда бюджетният дефицит догодина да се свие почти двойно - от 1.9 до 1.09 млрд. лв., което ще се равнява на 1.3% от очаквания брутен вътрешен продукт (БВП), при планиран дефицит за тази година 2.5% спрямо БВП.

Инфлацията ще падне до 2.8%, а прогнозата за тази година е тя да бъде 3.9%.

Без сериозни данъчни промени 

За следващата година правителството не прави промени в ставките на преките данъци и ДДС, а при акцизите увеличение има при дизела, което ще повиши цената му с 2 стотинки на литър. При метана за първи път се въвежда акциз, но все още не е ясно каква точно ще е ставката.

За първи път Министерство на финансите не публикува промените в Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за местните данъци и такси, но неофициалните сигнали са, че там няма да има сериозни промени.

Оценката на синдикатите и работодалите 

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев коментира в петък, че организацията подкрепя макрорамката на бюджета и планираните разходи, защото изразяват консервативната финансова политика.

"Няма пълен успех в исканията ни, но има придвижване напред. Със сигурност пенсиите ще се увеличат. С колко предстои да видим, но е ясно, че ще има движение напред. Постигнахме съгласие с министър Дянков, че допълнителни 15 млн. лв. ще отидат в спешната помощ за увеличение на заплатите на тази бедстваща група от бюджетни служители", заяви след тристранката в петък Пламен Димитров, президент на КНСБ.
 
Петъчното заседание на тристранката премина с много по-малко спорове в сравнение с минали години.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати